14 februari 2020 – In de stad Mashhad in het noordoosten van Iran zijn 15 mensenrechtenactivisten, onder wie acht leraren, veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen, verbanning en afranselingen vanwege hun vreedzame inzet voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid.

Begin februari veroordeelde een rechtbank in Mashhad acht burgerrechtenactivisten tot een totaal van 72 jaar gevangenisstraf en enkele jaren ballingschap in Iran. Ze protesteerden in een open brief tegen de dictatuur en systematische onderdrukking in Iran en eisten het ontslag van de topregimeleider Khamenei.

De acht burgerrechtenactivisten, Hashem Khastar, Abdol Rassoul Mortazavi, Mohammad Nourizad, Mohammad Hossein Sepehri, Hashem Rajai, Mohammad Hossein Pour Gonabadi, Morteza Qassemi en Fatemeh Sepehri, werden in augustus 2019 gearresteerd in verband met de brief die in juni werd gepubliceerd. De meesten van hen zijn nog steeds in hechtenis. Naast het aftreden van de regimeleider hadden ze opgeroepen tot fundamentele veranderingen in de grondwet van het land.

Burgerrechtenactivist Hashem Khastar is een van de veroordeelden (foto). De gepensioneerde leraar werd veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf en drie jaar ballingschap. Hij werd op 11 augustus 2019 gearresteerd in Mashhad toen hij en andere demonstranten deelnamen aan een vreedzame wake voor een regime-rechtbank. Het protest was gericht tegen het oneerlijke proces tegen een andere burgerrechtenactivist die dag. Hashem Khastar heeft deelgenomen aan tal van protesten voor de rechten van leraren en gepensioneerden en is de afgelopen jaren verschillende keren gearresteerd.

Eind januari veroordeelde een rechtbank in Mashhad zeven leraren die betrokken zijn bij de lerarenbond tot langdurige gevangenisstraffen en afranselingen. De leraren, Mohammad-Reza Ramezanzadeh, Saeid Hagh Parast, Ali Foroutan, Mostafa Robati, Hassan Johari, Hamidreza Rajaei en Hossein Ramezan Pour, hadden in oktober 2018 deelgenomen aan een landelijke lerarenstaking voor sociale rechtvaardigheid. Ze werden vervolgens gearresteerd en zijn momenteel nog steeds vrij op borgtocht.

Onder de veroordeelde leraren is Mohammad-Reza Ramezanzadeh, die lid is van het bestuur van de lerarenvereniging van de noordoostelijke Iraanse provincie Khorassan.

In oktober 2018 gingen leraren in meer dan 60 steden in 23 Iraanse provincies in staking. Ze weigerden naar de klas te gaan en kwamen bij elkaar om te protesteren voor eerlijke lonen en tegen onderdrukking en meningscontrole in Iraanse onderwijsinstellingen. De leraren vroegen ook om de vrijlating van gevangen collega’s.

In Iran betalen mensenrechtenactivisten een hoge prijs voor hun moed. Vanwege hun overtuiging en vreedzame protesten worden ze onder het mom van “gevaar voor de staatsveiligheid” hevig vervolgd. Mensenrechtenverdedigers hebben internationale bescherming nodig. Aanhoudende wereldwijde aandacht en sterke publieke druk zijn nodig om de repressie in Iran te stoppen.