SMV: De Iraanse inlichtingendiensten en veiligheidstroepen hebben families van Iraanse demonstranten die in november in Iran zijn gedood onder druk gezet om in te stemmen met de aankondiging van hun kinderen als ‘martelaren’ van het regime. In ruil daarvoor zouden ze het gezin het bloedgeld van hun kind geven plus hun pensioensalaris betalen als ze in een interview zouden aankondigen dat hun kind geen demonstrant was.

De families van Iraanse demonstranten, die de pers en media hebben verteld dat hun kinderen tijdens het protest zijn vermoord, staan nog meer onder druk om afstand te doen van wat ze eerder hebben gezegd, en in plaats daarvan te zeggen dat ze voor de overheid waren. De familie van Borhan Mansour-nia is een van die families.

Borhan Mansour-nia, 28, behaalde een Ph.D. in de diergeneeskunde en diende zijn dienstplicht. Hij werd met scherp neergeschoten op zaterdag 16 november 2019 en stierf 34 uur later in het Taleqani-ziekenhuis in Kermanshah (West-Iran). Zijn familie moest hem ’s nachts in Marivan begraven.

De familie Mansour-nia staat naar verluidt onder druk om de naam van Borhan te registreren als de martelaar van de staat die werd gedood door demonstranten en niet door de veiligheidstroepen van de staat. De IRGC Intelligence riep zijn vader afgelopen donderdag 30 januari op en bedreigde hem tijdens ondervraging.

De autoriteiten zijn fel tegen de verspreiding van nieuws over Borhan en andere demonstranten die zijn gedood tijdens de protesten in november. Ze oefenen meer druk uit op de familie met elk gepubliceerd nieuwsbericht. Ze sturen autoriteiten en functionarissen, zoals de vrijdaggebedsleider en de gouverneur van Marivan en de vertegenwoordiger van de IRGC Intelligence naar hun huis voor een bezoek, opdat door foto’s te maken met de familie en de foto’s in de staatsmedia en pers te publiceren, ze Borhan kunnen doen voorkomen als hun eigen martelaar.

De familie Mansour-nia heeft geweigerd toe te geven aan de druk en hebben geweigerd de autoriteiten te ontmoeten.

Er is ook gemeld dat de familie van Nasser Rezaii de afgelopen dagen onder grote druk heeft gestaan om te zeggen dat hun zoon toevallig net langskwam en dat hij werd vermoord door demonstranten.

Nasser Rezaii, 36 uit Sanandaj, werd op 17 november 2019 in Fardis, Karaj van zeer dichtbij in het hoofd geschoten. Hij was afgestudeerd in landbouwtechniek en was nog pas 1,5 jaar getrouwd.

SMV: De familie Rezaii heeft niet toegegeven aan de eisen van de inlichtingendiensten. Ze hebben benadrukt dat Nasser een demonstrant was die de straat op was gegaan om tegen het regime te protesteren, maar zijn roep werd beantwoord door kogels die hem in het rechteroog troffen en zodoende hem het leven ontnamen.