19 february 2020 – SMV: Amir Salar Davoudi heeft een open brief gezonden vanuit de gevangenis, waarin hij aankondigt een hongerstaking te beginnen vanaf 9 februari 2020.

Deze gevangengezette advocaat zit 15 maanden in de gevangenis, waarvan 190 dagen in eenzame opsluiting. Over de reden van zijn hongerstaking schreef Amir Salar Davoudi: “Omdat de autoriteiten geen beslissing hebben genomen over mijn verlof, en in het bijzonder omdat zij het er niet mee eens zijn, zal ik mijn hongerstaking voortzetten door enkel water te drinken, tot nader order of tot wanneer mijn eis is ingewilligd”.

Meneer Davoudi schreef in zijn brief dat hij zijn kleine dochter beloofd heeft om voor enkele dagen thuis te komen, en dat dit de enige reden was waarom hij om verlof had gevraagd. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van zijn hongerstaking op de Gerechtelijke Autoriteiten, inclusief het Hoofd van Justitie Ebrahim Raisi, de Waarnemende Assistent Aanklager, de Assistent Aanklager van Teheran en Teheran’s Aanklager.

Amir Salar Davoudi heeft een aantal politieke en burger activisten verdedigd, zowel als religieuze minderheden.

Mr. Davoudi werd op 20 novenber 1018 in Teheran gearresteerd op aanklachten van “het beledigen van de Leider” en “Propaganda tegen de Staat”. Aanvullende aanklachten werden later tegen hem ingebracht zoals “collaboreren met vijandige regeringen door het geven van interviews aan het VOA televisie netwerk” en “De formatie van een groep om de Staat omver te werpen”.

De laatste aanklacht verwijst naar Meneer Davoudi’s insturen van een Telegram verslag waarin hij protesteert tegen de arrestatie en gevangenschap van advocaten waaronder Nassrin Sotoudeh, Arash Kay-Khosravi, and Qassem Sholeh.

Op 1 June 2019 veroordeelde Afdeling 15 van het Revolutionare Hof van Teheran Amir Salar Davoudi tot in totaal 30 jaar gevangenis waarvan 15 jaar zal worden uitgevoerd. He werd ook veroordeeld tot 111 zweepslagen en een boete van 60 miljoen rialen. Aan hem werd ook zijn sociale rechten voor twee jaar ontnomen.