Regeringsgeweld tegen vreedzame demonstranten: bloedbad met 1500 doden in november 2019

Het regime in Teheran oefent in heel Iran meedogenloze repressie uit om verdere burgerprotesten te voorkomen. Toen honderdduizenden mensen in november 2019 in meer dan 190 Iraanse steden tegen de dictatuur demonstreerden schoten regeringstroepen met scherp op bijeenkomsten van vreedzame demonstranten.

Mensenrechtengroepen melden dat bij deze massamoord meer dan 1500 demonstranten werden gedood, onder wie veel vrouwen en kinderen.  Video’s en ooggetuigenverslagen tonen de gruwelijke omvang van dit bloedbad. De repressie vond plaats op uitdrukkelijk bevel van het gehele leiderschap van het regime.

Het hoofd van de VN-mensenrechtencommissaris, Michelle Bachelet, heeft regeringstroepen in Iran beschuldigd van het doelgericht doden van demonstranten. Volgens Bachelet hebben gardisten van het regime in november weerloze demonstranten in de rug geschoten of richtten ze rechtstreeks op het gezicht en de vitale organen. “Ze schoten om te doden” zei de commissaris voor de mensenrechten.


Beelden van demonstranten die sinds 15 november zijn vermoord door regeringstroepen in Iran.

Achtergrond:

Medio november 2019 vonden in Iran landelijke massaprotesten tegen het regime plaats. In meer dan 190 Iraanse steden demonstreerden burgers met grote moed voor vrijheid, mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. De protesten richtten zich tegen het hele politieke systeem. Het was de meest massale opstand van de bevolking tegen de heersende dictatuur in 40 jaar.

 

Burgerprotesten in Teheran

De protesten begonnen met vreedzame demonstraties door burgers die zich voor overheidsgebouwen en in de stadscentra verzamelden en eisten dat hun eisen door de staatsorganen zouden worden gehoord. Toen de strijdkrachten van het regime de demonstranten op brute wijze begonnen te bestrijden, veranderden sommige protesten in geweld. Op veel plaatsen werd geweld uitgelokt door bendes van regeringsgetrouwe schurken die met motorfietsen op menigte inreden en met knuppels op de demonstranten insloegen.


Talloze kinderen en jongeren behoren tot de gewonden.

Talrijke rapporten van ooggetuigen, familieleden van slachtoffers en Iraanse mensenrechtenverdedigers tonen aan dat regeringstroepen gericht met scherp op demonstranten schoten. De menigte werd ook vanuit helikopters beschoten. Vluchtende demonstranten werden in de rug geschoten door gardisten en milities van het regime die in hoge gebouwen stonden. Andere demonstranten werden met schoten door het hoofd regelrecht geëxecuteerd.


Shiraz (Zuid-Iran): milities van het regime op motorfietsen treden op tegen demonstranten.

Video’s laten duidelijk zien dat gewapende troepen van het regime demonstranten op straat achtervolgden en veel weerloze mensen brutaal in elkaar sloegen. Ooggetuigen melden dat gardisten lichamen en gewonden uit straten en ziekenhuizen verwijderden. In veel gevallen weigerden ze de lichamen van de slachtoffers over te dragen aan hun families, of dwongen ze de families om zich te haasten om hun geliefden te begraven zonder een onafhankelijke autopsie om de doodsoorzaak te bepalen.

vanuit heel Iran werden massale arrestaties gemeld. Volgens berichten van mensenrechtenactivisten zijn duizenden demonstranten gearresteerd, velen onder hen op met bruut geweld door gardisten of milities van het regime. De meeste gearresteerden worden nog steeds vastgehouden in martelgevangenissen. Er komen steeds meer meldingen van gearresteerde demonstranten die ter dood zijn gefolterd.

Veel families hebben nog steeds geen informatie over het lot van familieleden die deelgenomen hebben aan de demonstraties en sindsdien vermist worden.

Mensenrechtengroepen zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat de internationale gemeenschap van staten effectieve maatregelen neemt om een einde te maken aan regeringsgeweld tegen vreedzame demonstranten in Iran. De VN-Veiligheidsraad moet het brutale optreden tegen burgerlijke protesten veroordelen en het regime in Teheran hiervoor verantwoordelijk houden. Alle gevangenen die uitsluitend worden vastgehouden vanwege hun deelname aan de burgerprotesten moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.

Hieronder enkele gevallen van in november 2019 door mensenrechtenverdedigers gedocumenteerde dodelijke slachtoffers:

De foto’s van de slachtoffers of begrafenisberichten werden door familieleden ter beschikking gesteld.