9 maart 2020 – In een nieuw rapport laat Amnesty International zien dat tijdens de landelijke burgerprotesten in Iran in november 2019 minstens 23 kinderen door regime-troepen zijn gedood. In tien gevallen is er bewijs dat de kinderen stierven door geweerschoten op het hoofd of bovenlichaam – wat er op wijst dat de troepen van het regime schoten met de bedoeling te doden.


Portretfoto’s van kinderen en jongeren die tijdens protesten in Iran in november 2019 zijn gedood

In een persbericht van Amnesty International van 4 maart 2020 staat o.a.:

Uit onderzoek van Amnesty International is gebleken dat ten minste 22 van deze kinderen door Iraanse veiligheidstroepen zijn doodgeschoten toen ze met scherp op ongewapende demonstranten en omstanders schoten.

Volgens nieuwe informatie van Amnesty zijn er onder de vermoorde kinderen 22 jongens in de leeftijd van 12 tot 17 jaar en een meisje dat naar verluidt tussen de 8 en 12 jaar oud was. Details over de doden zijn te vinden in de briefing “Ze hebben onze kinderen doodgeschoten ‘Moorden op minderjarigen tijdens de protesten in Iran in november 2019”.

Bij de protesten in Iran, die aanvankelijk waren veroorzaakt door de stijging van de benzineprijzen, werden tussen 15 en 18 november 2019 binnen vier dagen meer dan 300 mensen door veiligheidstroepen gedood en vele duizenden gewond.

“De afgelopen maanden is het niveau van dodelijk geweld waarmee Iraanse veiligheidstroepen de vreedzame protesten proberen te onderdrukken steeds duidelijker geworden. Het aantal kinderen dat het slachtoffer is geworden van deze wreedheid is alarmerend” zegt Vanessa Ullrich, deskundige voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty International in Duitsland. ‘De verantwoordelijken voor deze moorden moeten ter verantwoording worden geroepen.”

Amnesty heeft bewijsmateriaal verzameld van video’s en foto’s, evenals overlijdensakten, rapporten van ooggetuigen en familieleden van slachtoffers, lokale vrienden en kennissen, en informatie van mensenrechtenverdedigers en journalisten. In tien gevallen heeft Amnesty International bewijs dat de kinderen zijn gedood door geweerschoten op het hoofd of de romp – wat er op wijst dat de veiligheidstroepen schoten met de bedoeling te doden.