In Iran worden Mensenrecht verdedigers zoals Leraren en Advocaten in toenemende mate vervolgd, gevangen gezet en tot lange gevangenisstraffen veroordeeld, terwijl zij aan vreedzame protesten tegen de dictatuur deelnemen of open kritiek hebben op de onderdrukking.

Enige voorbeelden:

De Leraar Mohammad-Taghi Falahi (Foto), die Algemene Secretaris van de Teheraanse Leraren-Vakbond is, werd op 8 februari door gardisten van het regime in zijn woning aangehouden en naar een onbekende plaats gebracht.

Mohammad-Taghi Falahi werd in de laatste jaren meermalen gevangen genomen, het laatst op 2 mei 2019 tijdens een protestbijeenkomst van leraren voor het Ministerie van Onderwijs in Teheran. Na een paar dagen in de gevangenis werd hij tegen borgtocht voorlopig vrijgelaten.

Op 19 augustus 2019 werd de leraar in Teheran tot acht maanden gevangenis en tien zweepslagen veroordeeld. De reden is zijn medewerking aan vreedzame protestbijeenkomsten tegen de onderdrukking en voor sociale gerechtigheid. De straf werd voor drie jaar voorwaardelijk onderbroken.

In de West-Iraanse stadt Sanandaj werd de leraar Eskandar Lotfi (Foto) begin februari tot twee jaar gevangenis veroordeeld. de De vakbond toegewijde leraar heeft in de loop van het jaar 2019 aan meerdere leraar stakingen en protestbijeenkomsten voor sociale gerechtigheid en vrijheid van mening meegewerkt.

Begin februari werd de gepensioneerde Menschenrechtadvocate Giti Pourfazel (Foto) in Teheran tot zes jaar gevangenis veroordeeld. De reden: zij had in augustus 2019 samen met dertien andere burgerrecht vrouwen in een open brief geprotesteerd tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran en het aftreden van opperleider van het Regime Khamenei ge-eist.


Giti Pourfazel werd eind augustus gevangen gezet. Zij werd tot november 2019 gevangen gehouden en daarna tegen betaling van borgtocht voorlopig vrijgelaten. In october werd de aanklacht wegens zogenaamde “In gevaar brengen van de Staatszekerheid” tegen haar opgeheven.


Eind januari werd de advocate Soheila Hijab (Foto), die in de Teheraanse Evin gevangen zit, door gardisten van het regime geslagen en zwaar mishandeld. Zij werd daarna naar een Teheraans ziekenhuis gebracht, maar zonder toereikende medische weer naar de gevangenis teruggebracht.

De 30-jarige Avocate is sinds juni 2019 vanwege haar kritiek op het Regime en haar inzet voor Mensenrechten in de gevangenis. Midden januari heeft zij in een open brief geprotesteerd tegen het gewelddadige neerslaan van de burgerprotesten in november 2019, waarbij 1500 mensen in Iran gedood werden en duizenden verdere mensen gewond raakten.

Op 9 februari is de Menenrechten toegewijde Advocaat Amirsalar Davoodi (Foto), die in de Teheraanse Evin gevangenis vast zit, een hongerstaking begonnen, om tegen zijn onrechtmatige gevangenschap te protesteren. De Avocaat zit sinds november gevangen. Hij zat 190 dagen in eenzame opsluiting.


Aanvang juni 2019 werd Amirsalar Davoudi in Teheran tot alles bij elkaar 30 Jaar gevangenis en 111 zweepslagen veroordeeld. De Justitie van het Regime verweet hem ondermeer “Het in gevaar brengen van de Staatszekerheid”,”Belediging van de Regime leiders” en “Propaganda tegen het Regime”.

De reden van de veroordeling is, dat Amirsalar Davoodi rechtbijstand gaf aan politieke gevangenen en regelmatig op het internet verslag uitbracht over Mensenrecht gewonden in Iran ondermeer met het opzetten van een rubriek op de messenger dienst Telegram.

Reeds in februari 2019 heeft het Mensenrecht instituut van de internationale juristen vereniging “Intenationale Bar Associatie (IBA)” haar diepe bezorgheid daarover geuit, dat Amirsalar Davoudi voortaan gevangen is en geen toegang heeft tot juridische bijstand.

Michael Kirby, bewindvoerder van het Mensenrecht Instituut van de Juristenvereninging IBA, heeft verklaard, dat Amirsalar Davoudi’s Recht op een eerlijk optreden van de Iraanse verantwoordelijken op zware wijze geweld is aangedaan. Omdat hij geen toegang tot rechtsbijstand heeft, loopt hij temeer het gevaar gefolterd of onmenselijk behandeld te worden. De Iraanse justitie moet worden verplicht om de internationaal geldende voorschriften voor een rechtvaardige procesvoering in acht te nemen of de Mensenrecht advocaat onmiddelijk vrijlaten.

Advocaten, die zich inzetten voor Mensenrechten of politieke gevangen verdedigen, worden in Iran door willekeurige aanhoudingen en langdurige gevangenisstraffen in het uitoefenen van hun beroep gehinderd. Daarmee schend het Teheraanse Regime de wereldwijd geldende UN basis principes volgens welke advocaten het recht hebben hun werk onbeperkt uit te voeren, zonder vervolging of staatkundig ingrijpen vrezen te moeten. Bovendien wordt hen principieel het recht op vrije meningsuiting toegekend, zoals die ook in artikel 19 van het internationale traktaat over burgelijke en politieke rechten het geval is. Daartoe behoort ook het recht om bij openbare debatten over aangelegenheden van recht en Mensenrechten deel te nemen.

Menschenrecht activisten roepen de Wereldgemeenschap op zich nadrukkelijk in te zetten voor alle advocates en advocaten, die enkel door het uitoefenen van hun beroep, direct en onvoorwaardelijk vrijgelaten worden.