14 maart 2020 – Het regime van Teheran oefent in heel Iran meedogenloze repressie uit om verdere burgerprotesten te voorkomen. Elke dag worden demonstranten veroordeeld tot vele jaren gevangenisstraf, alleen maar omdat ze hebben deelgenomen aan vreedzame protestbijeenkomsten.

In november 2019 vonden in heel Iran massale protesten tegen de dictatuur plaats. Het regime reageerde met onderdrukking. Landelijk zijn duizenden mensen gearresteerd, van wie velen met gebruikmaking van meedogenloos geweld door gardisten of milities van het regime. Onder de arrestanten zijn vele studenten.

In de gevangenissen worden gevangenen mishandeld en gemarteld. Op deze manier worden ze gedwongen om voor de camera valse bekentenissen af te leggen en zichzelf te beschuldigen dat ze vanuit het buitenland door zogenaamde “vijanden van Iran” zijn aangespoord tot deze protesten.

Sommige gevangenen zijn op borgtocht vrijgelaten maar de meesten worden nog steeds vastgehouden zonder contact met de buitenwereld. Veel gezinnen krijgen nog steeds geen informatie over het lot van hun gearresteerde familieleden.

In februari begon de rechterlijke macht van het regime gevangenen te veroordelen tot lange gevangenisstraffen, simpelweg omdat ze hadden deelgenomen aan vreedzame protestbijeenkomsten in november 2019. In geconstrueerde beschuldigingen worden ze beschuldigd van “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid”.

Verschillende gevangenen werden ook veroordeeld tot mishandeling en geseling. Geseling is een wrede, onmenselijke en onterende straf die bij internationaal recht verboden is. Het regime van Teheran blijft deze straf toepassen, in strijd met het absolute internationale verbod op foltering en andere vormen van mishandeling.

Hier zijn voorbeelden van veroordelingen die in februari aan het licht kwamen:

Rezvaneh Ahmad Khanbeigi: „We hebben recht op vrijheid! Verzwijg het onrecht niet!“

Mensenrechtenactivist Rezvaneh Ahmad Khanbeigi (afbeelding), die sinds 18 november 2019 vastzit in de Evin-gevangenis in Teheran, werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Dit is de tweede keer dat ze in de gevangenis zit. In januari 2019 werd ze ook gearresteerd wegens deelname aan burgerprotesten en vervolgens na enkele weken gevangenisstraf op borgtocht voorlopig vrijgelaten. Ze werd vervolgens veroordeeld tot vier jaar en vijf maanden gevangenisstraf. Deze uitspraak is onlangs definitief bevestigd door een rechtbank van het regime.

Ali Nanvaii (foto), student aan de Universiteit van Teheran, werd op 18 november 2019 gearresteerd, toen er in de hoofdstad studentenprotesten plaatsvonden. In februari werd hij veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen, waarvan twee jaar voorwaardelijk.

In de stad Shahriar bij Teheran werd demonstrant Mohammad Eghbali Golhin (29) veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij werd op 19 november gearresteerd tijdens de burgerprotesten in de stad Karaj (in het westen van Teheran).

Vier vrouwen die in november en december 2019 werden gearresteerd wegens deelname aan protestbijeenkomsten en die momenteel worden vastgehouden in de beruchte Gharchak-gevangenis in de buitenwijk Varamin van Teheran, zijn veroordeeld door een regime-rechtbank in Teheran:

  • Maryam Alishahi: negen jaar gevangenisstraf
  • Samira Hadian: acht jaar gevangenisstraf
  • Gita Horr (30): zes jaar gevangenisstraf
  • Mojgan Eskandari (51): drie jaar gevangenisstraf

November 2019: Militairen van het regime treden in Teheran op tegen vreedzame demonstranten.

Amnesty International zei op 17 december 2019 over de massa-arrestaties in Iran:

Amnesty International heeft uit verschillende bronnen vernomen dat de veiligheidstroepen nog steeds in het hele land razzia’s houden en mensen thuis en op het werk arresteren.
Ook minderjarigen werden gevangen gezet, van wie er sommigen pas 15 jaar oud waren. Ze worden onder meer vastgehouden in de Fashafouyeh-gevangenis in de provincie Teheran, waar foltering en andere vormen van mishandeling aan de orde van de dag zijn. Militaire kazernes en scholen worden ook gebruikt als detentiefaciliteiten. (…)

Ook journalisten, studenten en mensenrechtenverdedigers – inclusief degenen die zich inzetten voor arbeids- en minderheidsrechten – en leden van etnische minderheden worden willekeurig gearresteerd en vastgehouden. (…)

Slachtoffers en ooggetuigen hebben Amnesty International ook verteld dat Iraanse veiligheidstroepen in het hele land ziekenhuizen en medische instellingen hebben doorzocht om gewonde demonstranten te arresteren en naar detentiecentra te brengen. Op die manier weigerden ze, de getroffen een mogelijk levensnoodzakelijke behandeling te geven.

De heersers in Iran voeren sinds november in hun propagandamedia campagne tegen de demonstranten en belasteren hen willekeurig en in het algemeen als “door het buitenland gecontroleerde onruststokers en criminelen”. De rechterlijke macht van het regime heeft verschillende keren gedreigd dat de gearresteerde demonstranten te maken krijgen met zware straffen en zelfs met de doodstraf.

Mensenrechtenorganisaties zetten zich in om te zorgen dat de internationale gemeenschap van staten effectieve maatregelen neemt om een einde te maken aan het regime-geweld tegen vreedzame demonstranten in Iran. Alle gevangenen die uitsluitend worden vastgehouden wegens deelname aan burgerprotesten moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.