In de gevangenis van Aligodarz (een stad in de provincie Lorestan in het westen van Iran), verschillende gevangenen gedood

Waarschuwing voor een grote catastrofe in Iraanse gevangenissen

SMV roept de internationale gemeenschap op om duizenden gevangenen vrij te laten om zoeen grote ramp te voorkomen, gevangenen vrijlaten en duizenden doden voorkomen. Op 20 maart 2020 probeerden gevangenen in de Aligudarz Centrale Gevangenis, die het risico liepen te worden blootgesteld aan het Coronavirus, uit de gevangenis te ontsnappen.

IRGC-eenheden verschenen ten tonele om de gevangenen te bedwingen. De confrontatie duurde enkele uren. Meerdere gevangenen wisten te ontsnappen. Verschillende werden gedood of gewond toen de repressieve troepen het vuur openden.

Aangezien het aantal slachtoffers van Coronavirus elke dag exponentieel blijft groeien, is er verontrustend nieuws dat gevangenen besmet zijn, wat kan leiden tot veel doden onder honderdduizenden gevangenen en een grote ramp kan veroorzaken. Ondanks de binnenlandse en internationale oproepen heeft het religieuze fascisme dat Iran regeert, echter geweigerd de meerderheid van de gevangenen, vooral politieke gevangenen, vrij te laten.

De situatie in de gevangenissen van Teheran en Karaj is nijpend. De grootste gevangenis in Iran, de centrale gevangenis van Teheran, voldoed niet aan de minimale hygiëne-eisen. Coronavirus-patiënten zijn niet geïsoleerd of in quarantaine geplaatst. In de Ghezel Hesar-gevangenis hebben veel gevangenen het Coronavirus opgelopen en sommigen zijn overleden. De situatie is vergelijkbaar in de vrouwengevangenis van Gohardasht, Evin en Qarchak en tientallen grote en kleine gevangenissen in de provincies Teheran en Alborz. Deze gevangenissen puilen vaak uit van de gevangenen en zitten twee of drie keer over hun capaciteit. In gevangenissen in andere provincies is de situatie nog erger.