Op vrijdag 27 maart 2020 kwamen gevangenen in de Saqqez-gevangenis in Koerdistan in opstand uit protest tegen de weigering van de moellahs om hen vrij te laten tijdens de uitbraak van het coronavirus. Een groot aantal gevangenen wist te ontsnappen na botsingen met de IRGC-strijdkrachten en de gevangenisbewakers.

Het aan de IRGC gelieerde nieuwsagentschap Fars meldde dat de 80 gevangenen waren ontsnapt. Vervolgens werden overal in de stad repressieve troepen ingezet om voortvluchtige gevangenen weer op te pakken. Het regime zag zich genoodzaakt om troepen uit nabijgelegen steden naar Saqqez te sturen om de situatie onder controle te houden.

Op donderdag 26 maart 2020 kwamen ook gevangenen in secties 7 en 9 van de Tabriz-gevangenis, die aan het coronavirus blootgesteld waren, in opstand. De bewakers openden op brute wijze het vuur op weerloze gevangenen en verwondden er minstens zeven. De gevangenen ontwapenden de bewakers en vochten met hen. Meerdere gevangenen wisten te ontsnappen.

Eerder waren gevangenen in de centrale gevangenis van Aligudarz en de Khorramabad-gevangenis in opstand gekomen, waarbij sommigen erin slaagden te ontsnappen. Veel gevangenen werden gedood of gewond als gevolg van de onderdrukkingstroepen die het vuur op hen openden. In tegenstelling tot zijn propaganda, en hoewel het coronavirus wijdverbreid is in gevangenissen, heeft het regime van de moellahs niet alleen geweigerd om gevangenen zelfs ook maar tijdelijk vrij te laten, maar is het ook doorgegaan met het opsluiten van nieuwe gevangenen zonder ze in quarantaine te plaatsen. Tot dusver zijn er meerdere besmette gevangenen omgekomen in de centrale gevangenis van Groot-Teheran (Fashafouyeh), in Urmia en in andere gevangenissen.

WIJ waarschuwen opnieuw voor een grote humanitaire ramp in de middeleeuwse gevangenissen van het regime en roepen op tot onmiddellijke actie van de internationale gemeenschap om de vrijlating van honderdduizenden gevangenen, met name politieke gevangenen, veilig te stellen.