Oproep voor donaties: LEVENS REDDEN

Iran: schendingen van de mensenrechten midden in de coronacrisis
Laat politieke gevangenen vrij! Verdedig het recht op gezondheid!

Beste vrienden,

Allereerst willen we iedereen bedanken die ons mensenrechtenwerk steunt. Samen met u bieden we effectieve hulp aan slachtoffers van vervolging en schendingen van de mensenrechten in Iran.

Het volk van Iran lijdt nu onder de dictatuur en vooral onder de coronacrisis. Iran is een van de landen die het zwaarst worden getroffen door de wereldwijde pandemie.

De omvang van de ramp is sinds het uitbreken van de epidemie om politieke redenen door het regime van Teheran afgezwakt en bedekt. Mensenrechtenactivisten melden nu enkele duizenden doden als gevolg van het coronavirus in Iran.

In deze crisis wijst het regime aanbiedingen van hulp van onafhankelijke hulporganisaties uit het buitenland af. De heersers schenden het recht op gezondheid van de Iraanse bevolking en tonen nogmaals hun wreedheid en meedogenloosheid jegens de behoeften van het volk van Iran.

Het regime weigert politieke gevangenen vrij te laten

Onder degenen die het meest getroffen zijn, zijn de gevangenen in de gevangenissen waar de corona-epidemie heerst. Dagelijks worden vanuit de detentiecentra nieuwe gevallen van besmette mensen gemeld. Er zijn verschillende doden gevallen onder de gevangenen.

Het regime heeft plannen aangekondigd om een aantal gevangenen tijdelijk vrij te laten uit overvolle gevangenissen vanwege het risico op infectie. Politieke gevangenen zijn echter uitgesloten van deze regeling. Hiermee brengt het regime hen in levensgevaar. Gevangenen die in onmenselijke en onhygiënische omstandigheden moeten leven, lopen een verhoogd risico op infectie.

De politieke gevangenen worden sowieso ten onrechte opgesloten. Onder hen zijn veel mensenrechtenverdedigers, vrouwenrechtenactivisten en christenen. Hieronder vallen ook de internationaal bekende advocaat Nasrin Sotoudeh en pastor Youcef Nadarkhani, die wordt vervolgd vanwege zijn christelijk geloof. Nasrin Sotoudeh ging in hongerstaking om te protesteren. Zij doet een beroep op de solidariteit van de wereldgemeenschap om te eisen dat alle politieke gevangenen worden vrijgelaten.

Met een internationale noodhulpcampagne werken we eraan om ervoor te zorgen dat politieke gevangenen in Iran onmiddellijk worden vrijgelaten, zodat ze kunnen worden beschermd tegen het coronavirus. Bovendien moeten alle gevangenen worden beschermd tegen besmetting en moet de medische zorg in de gevangenissen worden gegarandeerd.

We werken eraan om ervoor te zorgen dat de VN, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en regeringen en parlementen over de hele wereld druk uitoefenen op de machthebbers in Teheran. Publieke druk is de meest effectieve manier om mensen in gevaar te redden.

In deze tijden van crisis hebben de vervolgde mensen in Iran meer dan ooit onze hulp nodig. We rekenen op uw solidariteit en steun.

We vragen dringend om donaties voor ons mensenrechtenwerk.

Steun onze campagne voor noodhulp. Elk bedrag is belangrijk! Uw donatie redt levens.

Bovenal wensen wij u een goede gezondheid en heten u hartelijk welkom!

Mw. H Immami
en het hulpprojectenteam


SMV St. voor Mensenrechten Vrienden
KvK: 39084249
ANBI dossiernummer: 22530

Hier kunt u gemakkelijk en veilig online doneren.
Donatierekening: ING Bank  NL86INGB0004925296

Donaties zijn fiscaal aftrekbaar.
We zijn iedereen die ons mensenrechtenwerk steunt zeer dankbaar!

Correspondentieadres:
SMV
Benoordenhoutseweg 23
2596 BA  Den Haag
Tel:  070 3142435

Iran: represailles tegen vrouwenrechtenactivisten tijdens de coronacrisis

1 april 2020 – Mensenrechtenverdedigers eisen dat alle gedetineerde vrouwenrechtenactivisten en andere politieke gevangenen in Iran onmiddellijk worden vrijgelaten, zodat ze kunnen worden beschermd tegen de corona-infectie.

Mensenrechtenverdedigers en familieleden zijn bezorgd over het leven van degenen die in Iraanse gevangenissen worden vastgehouden. De corona-epidemie heerst daar en er zijn verschillende doden gevallen onder de gevangenen. Zelfs in deze situatie blijft het regime van Teheran politieke gevangenen hun vrijlating ontzeggen en daardoor hun leven in gevaar brengen. Mensen die in overvolle gevangenissen in onmenselijke en onhygiënische omstandigheden moeten leven, lopen een verhoogd risico op infectie.

Onder degenen die nog steeds worden vastgehouden in deze levensbedreigende situatie zijn veel vrouwenrechtenactivisten. Onder hen de 21-jarige vrouwenrechtenactiviste Saba Kord-Afshari (foto links). Ze werd in Teheran veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf wegens deelname aan vreedzame burgerprotesten tegen onderdrukking en campagne voeren tegen de sluierverplichting.

Saba Kord-Afshari, die sinds juni 2019 vastzit in de Evin-gevangenis in Teheran, werd door wekenlange eenzame opsluiting en ondervraging door bewakers van het regime onder druk gezet om voor de camera een valse bekentenis af te leggen, maar weigerde dit te doen. Haar moeder Raheleh Ahmadi (midden) werd veroordeeld tot twee jaar en zeven maanden gevangenisstraf omdat zij via het internet tegen de arrestatie van haar dochter protesteerde. Ze zit sinds februari 2020 ook vast in de Evin-gevangenis in Teheran.

Ondertussen zijn andere vrouwenrechtenactivisten veroordeeld tot een gevangenisstraf voor hun mensenrechtenwerk alleen. Ze kunnen op elk moment worden opgesloten in een van de gevangenissen waar het coronavirus zich steeds meer verspreidt.

In maart werd de vrouwenrechtenactiviste en kunstenares Parisa Seifi (rechtsboven) door een rechtbank van het regime in de West-Iraanse stad Sanandaj tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ze werd tijdens de burgerprotesten van november 2019 gearresteerd en meer dan drie maanden lang willekeurig vastgehouden in een gevangenis in Sanandaj. Op 23 februari werd ze op borgtocht voorlopig vrijgelaten.

Vrouwenrechtenactivisten Akram Nasirian, Nahid Shaghaghi, Maryam Mohammadi en Esrin Darkale (foto’s van links naar rechts) kregen in maart bericht dat ze zich op korte termijn in Teheran moesten melden om hun straf te ondergaan. De vier vrouwenrechtenactivisten maken deel uit van een vrouwenvereniging die zich inzet voor sociaal achtergestelde vrouwen en tegen huiselijk geweld. Nahid Shaghaghi heeft seminars gegeven over geweld tegen vrouwen. Akram Nasirian zet zich in voor alfabetiserings- en onderwijsprogramma’s voor vrouwen en kinderen uit armere sociale klassen.

De vier vrouwen werden in de zomer van 2019 gearresteerd en vervolgens enkele maanden vastgehouden in de Evin-gevangenis in Teheran totdat ze in het najaar van 2019 op borgtocht werden vrijgelaten. In december 2019 werden de vier activisten veroordeeld tot vier jaar en twee maanden gevangenisstraf, uitsluitend vanwege hun inzet voor vrouwenrechten.

Mensenrechtenverdedigers eisen dat alle gedetineerde vrouwenrechtenactivisten en andere politieke gevangenen in Iran onmiddellijk worden vrijgelaten, zodat ze kunnen worden beschermd tegen de corona-infectie. Bovendien moeten alle gevangenen worden beschermd tegen besmetting en moet de medische zorg in de gevangenissen worden gegarandeerd.

De Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en regeringen en parlementen wereldwijd moeten in deze kwestie druk uitoefenen op de machthebbers in Teheran.