13 april 2020 – Veiligheidstroepen van het regime in de Sepidar-gevangenis van Avaz, in het zuidwesten van Iran, hebben gevangenen gedood.

“Met grote bezorgdheid over de situatie in de gevangenissen van Shaiban en Sepidar in Ahvaz” ROEPT DE SMV OP om zo spoedig mogelijk een internationale onderzoeksmissie uit te zenden om deze twee gevangenissen te bezoeken en te informeren naar het aantal doden en gewonden en de omstandigheden van de zieken. “WIJ dringen er bij de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN en de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Iran op aan, het regime te dwingen de verblijfplaats en de omstandigheden van de verdwenen en gewonde gevangenen bekend te maken. WIJ roepen de families, familieleden en vrienden van de gevangenen op om de omstandigheden van de gevangenen in de gaten te houden en niet toe te geven totdat ze onvoorwaardelijk zijn vrijgelaten. Het klerikale regime moet ze allemaal vrijlaten want dat is de enige manier om ze te redden van het coronavirus.”

Iran, 3 april 2020 – Ten minste zeven gevangenen in de Sepidar-gevangenis van Ahvaz, in het zuidwesten van Iran, zijn gedood door de veiligheidstroepen van het regime, zo blijkt uit rapporten. De autoriteiten houden de feitelijke statistieken omtrent het aantal door hun troepen gedode en verwonde gevangenen in de doofpot.

Op maandagmiddag 30 maart lokale tijd kwamen gevangenen in de Sepidar-gevangenis in Ahvaz in opstand. Een video die op sociale-mediaplatforms werd gepost, toonde rook die uit de Sepidar-gevangenis opsteeg en van ver te zien was. Lokale rapporten geven aan dat familieleden van gevangenen die in de Sepidar-gevangenis worden vastgehouden zich buiten de faciliteit verzamelden om hun bezorgdheid over hun geliefden te uiten.

De opstand in deze gevangenis brak uit omdat gevangenen protesteerden tegen een gebrek aan hygiënische voorzieningen en de weigering van de autoriteiten om de gevangenen op zijn minst tijdelijk verlof te verlenen tijdens de aanhoudende uitbraak van het coronavirus. Veiligheidstroepen in de gevangenis reageerden door het vuur te openen en traangas te gebruiken tegen de protesterende gevangenen.

De namen en gegevens van een aantal van deze op 30 maart omgekomen gevangenen zijn:

  • Shahin Zoheiri uit de stad Khorramshahr in het zuidwesten van Iran
  • Mohammad Rashg uit de stad Ahvaz in het zuidwesten van Iran
  • Ali Khaffaji
  • Majid Zobeidi uit de stad Ahvaz in het zuidwesten van Iran
  • Mohammad Tamouli Tarafi, 25, afkomstig uit de stad Bestan in het zuidwesten van Iran. Hij werd in 2018 achter de tralies gezet en zat een termijn van zeven jaar uit.
  • Seyed Reza Khorsani (Moqinami), 38, getrouwd en afkomstig uit de stad Dasht-e Azadegan nabij Susangerd in het zuidwesten van Iran
  • Mohammad Salamat uit de stad Ahvaz in het zuidwesten van Iran