Mostafa Salimi, Na 17 jaar opgesloten te zijn geweest werd Mostafa Salimi vanochtend in de Saqqez-gevangenis door het misdadige regime van de moellahs opgehangen.

Salimi werd in 2003 gearresteerd en tot 15 jaar gevangenisstraf en executie veroordeeld. Tijdens de opstand op 27 maart 2020 in de Saqqez-gevangenis ontsnapte hij, samen met een groot aantal andere gevangenen. Hij werd een paar dagen later gearresteerd en vanochtend opgehangen in de Saqqez-gevangenis.

De SMV betuigt zijn medeleven met de familieleden en vrienden van Mostafa Salimi en de mensen van Saqqez en dringt er bij de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten en de betrokken rapporteurs, evenals bij internationale mensenrechtenorganisaties op aan om deze gruwelijke executie te veroordelen.

Ook in verband met de uitbraak van het coronavirus roept de SMV op tot onmiddellijke actie van de VN-Veiligheidsraad, de Europese Unie en de lidstaten om het klerikale regime te dwingen gevangenen, met name politieke gevangenen, vrij te laten om een grote humanitaire ramp te voorkomen. Deze gevangenen lopen enerzijds het risico om het coronavirus op te lopen en anderzijds om door het klerikale regime te worden gemarteld en geëxecuteerd.