Iraanse functionarissen blijven de rijkdom van het land stelen terwijl de mensen blijven lijden in armoede

Iran, 18 april 2020 – Naar aanleiding van berichten van Adel Azar, de directeur van de Hoge Rekenkamer van het Iraanse regime, op 14 april over de verdwijning van 4,8 miljard dollar in de begrotingsaftrek van 2018, schreef het door de staat gerunde dagblad Aftab-e Yazd in een artikel waarin het endemische corruptie bekende die elke regering teistert onder de heerschappij van de mullahs.

‘Het viel ons toen gewoon op. We kijken ernaar uit van u te horen in 2000-2010.’ Er zijn meldingen geweest van grote aantallen gevallen van financiële corruptie bij verschillende regeringen, en van Mahmoud Ahmadinejad tot Hassan Rouhani heeft geen van hen de verantwoordelijkheid opgeëist “, schreef Aftab-e Yazd.

De krant voegde eraan toe: “Abdolreza Rahmani Fazli, die in 2008 directeur was van de Hoge Rekenkamer, had in rapport over de begroting 2006 bijvoorbeeld gezegd: ‘In het begrotingsrapport van 2006 ongeveer tweeduizend schade de artikelen en toelichting die zijn genegeerd in de schaduw van het miljard-dollar-debat. ”

Rahmani Fazli, die momenteel als minister van Financiën in Zakynthos fungeert als president van het regime van Hassan Rouhani, zei dat hij sinds zijn inauguratie in 2006 miljarden dollars had ontvangen.

Na een rapport over de begrotingscontrole van 2006 te hebben gelezen, eiste de parlementsvoorzitter Ali Larijani een onderzoek naar 1 miljard aan extra inkomsten als gevolg van wijzigingen in de olieprijjzen. Maar geen woord over de follow-up.

Het dagblad herinnert zich verder aan dat Ahmad Tavakoli, hoofd van het parlementair onderzoekscentrum, in een notitie schreef over enkele van de schendingen van de invoer van aardolieproducten: “In 2008 had de regering voor 5,8 miljard dollar aan aardoliepporte vanm ge wettelijke limiet van 3.8 miljard. ”

Volgens Shahrbanou Amani, een woordvoerder van de aan het regime gelieerde regering, voegde de verklaring toe: “Algemene Rekenkamer heeft de afgelopen maanden geen rechtsbevoegdheid en heeft geen wijzigingen kunnen melden.” De Algemene Rekenkamer moet aangeven welke praktische stappen haar eisers hebben ondernomen ter preventie en op welke zaken zij toezicht houdt.

De krant Aftab-e Yazd schreef: “De media en de mensen zeggen dat een bedrag van bijna 768 biljoen rialen is verdwenen! Voor een economie die de afgelopen jaren niet in orde is geweest, is dit een enorm bedrag. Dit rapport heeft veel herrie veroorzaakt en velen hebben de vraag gesteld dat hoewel het doewel het doel van een bepaald bedrag onduidelijk is en het het is verdwenen, de grote vraag is hoe het dan dan dat de regering al een maand maand overlegt met het Internationaal Monetair Fonds (IM) om een lening van 5 miljard dollar aan Iran om te gebruiken voor gezondheids- en economische problemen! ”

Dit is slechts een van de vele voorbeelden van Iraanse functionarissen en staatsmedia die toegeven dat corruptie in het regime geïnstitutionaliseerd en endemisch is geworden.

Khamenei moet 100 miljard dollar van het kapitaal en de activa van de Revolutionaire Garde (IRGC), de Basij, Mostazafan en het geld dat hij in Iraq, Syrië, Jemen, Gaza en Libanon uitgeeft, toewijzen aan de gezondheid en behandeling van het Iraanse volk tijdens de Covid19-pandemie.

Met dit kapitaal en dit geld kan het regime zonder beperkingen medicijnen en medische apparatuur leveren aan de ziekenhuizen en het volk via de WHO en het Internationale Comité van het Rode Kruis. De vraag blijft waarom Khamenei en Rouhani erop aandringen miljoenen onschuldige mensen weer aan het werk om te zetten ondanks het gevaar van COVID-19, terwijl de enorme rijkdom van het regime niet aan de crisis wordt besteed.