27 april 2020 – De internationale koepel van lerarenvakbonden protesteert er tegen dat in Iran leraren die zich ingezet hebben voor mensenrechten en vakbonden ondanks de Corona-epidemie nog steeds in gevangenschap zijn en daardoor een groter risico op infectie lopen.

De Internationale voor Educatie, die onderwijsvakbonden van over de hele wereld omvat, vestigt de aandacht op het feit dat in Iran leraren nog steeds gevangen worden gehouden vanwege hun inzet voor vakbonden en mensenrechten, ondanks het feit dat de Corona-epidemie in gevangenissen heerst..

In een persbericht van 22 april veroordeelt de Internationale voor Educatie de hernieuwde arrestatie van wiskundeleraar Esmail Abdi (foto), die werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege zijn inzet voor de Iraanse onderwijsbond.

Deze leraar, die sinds 2015 vastzit in de Evin-gevangenis in Teheran, werd op 17 maart voorlopig vrijgelaten. Op 21 april werd hij echter opnieuw gearresteerd, waardoor hij een groter risico op infectie liep, omdat het coronavirus zich snel verspreidt in Iraanse gevangenissen en beschermende maatregelen voor de gevangenen ontbreken of extreem gebrekkig zijn.

De Internationale voor Educatie vestigt ook de aandacht op de zaak van leraar Mohammad Habibi (foto), die gevangen zit in de Evin-gevangenis in Teheran en aan wie ondanks de coronacrisis ook een voorlopige vrijlating wordt geweigerd. Habibi is leraar aan een school voor beroepsonderwijs en maakt deel uit van het bestuur van de onderwijsbond van Teheran. Hij werd eind 2018 door een rechtbank van het regime in Teheran veroordeeld tot zevenenhalf jaar gevangenisstraf wegens zijn inzet voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid.

Mohammad Habibi werd in mei 2018 gearresteerd toen hij met andere leraren deelnam aan een vreedzame protestdemonstratie tegen het onderwijsbeleid van het regime in Teheran. Tijdens zijn arrestatie werd hij met trappen en vuistslagen ernstig mishandeld.

De Internationale voor Educatie heeft herhaaldelijk opgeroepen tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Esmail Abdi, Mohammad Habibi en alle andere leraren die in Iran worden vastgehouden vanwege hun werk voor mensenrechten of vakbondswerk en heeft opgeroepen tot wereldwijde steun voor de gevangenen.