Iran, 15 april 2020 – Meer dan 100 gevangenen in de Urmia Centrale Gevangenis, in Noord West Iran, zijn besmet met het nieuwe Coronavirus. Volgens berichten verkeren vier van hen in kritieke conditie; zij worden verpleegd in de IC afdeling van een lokaal ziekenhuis. De namen van deze gevangenen zijn: Akbar Nozari, Siavosh Mousazadeh, Ramin Hosseinzadeh en Saeed.

Vanaf de publicatie van dit rapport zijn in elk geval zeven gevangenen in deze gevangenis gestorven aan COVID-19. Vier van deze mensen zijn Anvar Ghorbanzadeh, Farigh Mohammadi, Hossein Lavadi en mevrouw Fatemeh Alizadeh.

Op zondag 12 april werden de autoriteiten gedwongen om, eindelijk, vier gevangenen in kritieke conditie naar een ziekenhuis buiten de gevangenis te brengen en in de IC te laten verplegen. Maar zij hebben geweigerd, verdere acties te ondernemen om andere gevangenen in deze gevangenis te testen, of ten minste dan voorzorgsmaatregelen te treffen om een uitbraak van het virus in de Urmia Centrale gevangenis te voorkomen.

Vier van de zeven slachtoffers, ook Anvar Bagherzadeh, stierven op zaterdag 11 april. Deze mensen zaten in de afdelingen 3 en 4 van de Urmia Centrale gevangenis, waar meer dan 500 mensen vastzitten. Ondanks het feit dat COVID-19 zich exponentieel verspreidt in dit gebouw, weerleggen de autoriteiten continu deze rapportages en weigeren zij, de noodzakelijke actie te ondernemen.

 

Rapporten geven aan dat het aantal Coronavirus patiënten in de Ghezel Hessar Gevangenis in de stad Karaj, ten westen van Teheran, ook aan het toenemen is. In elk geval twee gevangenen in afdeling 2 zijn overgebracht naar het Khomeini Ziekenhuis in de stad, waar zij stierven. De autoriteiten hebben hun doodsoorzaak geregistreerd als “gestorven aan hartaanvallen”.

Een aantal beveiligingsmedewerkers, die contact hadden met de coronapatiënten in deze gevangenis, lijden nu zelf aan de ziekte. De hygiënische omstandigheden in deze gevangenis zijn gerapporteerd als zijnde verschrikkelijk. Er worden geen hygiënematerialen gevonden, zelfs geen gewone zeep, en de gevangenen hebben geen desinfectiemiddelen om hun cellen, afdelingen en gangen schoon te houden.

SMV heeft telkens weer de internationale gemeenschap opgeroepen tot het instellen van een feiten-onderzoekscommissie voor de Iraanse gevangenissen, en om informatie te verzamelen over de gevangenen, in het bijzonder diegenen die zijn verdwenen en gewond zijn als gevolg van de grote, land brede opstand van November 2019, en nu ook over de mensen die nu lijden aan COVID-19.