SMV : dat de gevangenen worden onderworpen aan foltering en executie en dat ze worden blootgesteld aan het coronavirus, en drong er bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Hoge Commissaris voor de mensenrechten en de Mensenrechtenraad, evenals de internationale mensenrechtenorganisaties er op aan dringend actie te ondernemen om de vrijlating van de gevangenen te waarborgen en internationale afgezanten te sturen om de gevangenissen van het regime te bezoeken en deze gevangenen te ontmoeten.

Het geestelijke regime moet de namen van alle gevangenen bekendmaken en al hun rechten respecteren door de internationale verdragen waarvan het deel van uitmaakt. Marteling en mishandeling van politieke gevangenen zijn bekende praktijken van het regime. Sinds de opstand van december 2017 is een aanzienlijk aantal gevangenen door marteling vermoord. Het regime zwijgt en verdoezelt het lot van deze gevangenen. En wanneer ze gedwongen worden iets te zeggen, beweert het dat ze zelfmoord hebben gepleegd en zichzelf hebben gedood.

De rechterlijke macht van het Iraanse regime heeft uiteindelijk de arrestatie van twee elitestudenten van de Sharif Universiteit van Technologie toegegeven na hen 26 dagen vast te hebben gehouden. Amir Hossein Moradi verdween op 10 april en Ali Younesi werd dezelfde avond naar huis gebracht met verwondingen en tekenen van foltering.

Na een paar uur werden zijn ouders samen met hem meegenomen en urenlang onder druk ondervraagd. Vervolgens protesteerden de studenten van Sharif Universiteit en eisten ze om de hoedanigheid en het lot van hun vrienden te weten.

Ali won de gouden medaille in de 12de Internationale Olympiade voor Astronomie en Astrofysica, gehouden in China in 2018. Eerder had hij de zilveren en gouden medailles gewonnen van de Nationale Astronomie Olympiade in 2016 en 2017. Amir Hossein won ook de zilveren Olympiade medaille in 2017.

Rechterlijke woordvoerder: “Te midden van het Coronavirus was dit een samenzwering door de vijanden; ze wilden het land verwoesten, wat gelukkig werd tegengewerkt door de waakzaamheid en tijdige actie van onze inlichtingendiensten.”

Doodsbang voor de opstand vindt het religieuze fascisme dat Iran regeert geen andere optie dan toevlucht te nemen tot intimidatie, onderdrukking en het opvoeren van de repressie.

De namen van 18 anderen, onder de velen die zijn gearresteerd, zijn als volgt:

 1. Mohammad Reza Ashrafi Samani, Isfahan
 2. Nahid Fat’halian, Teheran
 3. Kamran Rezaeifar, Teheran
 4. Sepehr Imam Jomeh, Teheran
 5. Parastoo Mo’ini, Teheran
 6. Zahra Safaei, Teheran
 7. Bijan Kazemi, Kuhdasht
 8. Forough Taghipour, Teheran
 9. Marzieh Farsi, Teheran
 10. Massoud Rad, Teheran
 11. Mohammad Mehri, Qom
 12. Somayeh Bidi, Karaj
 13. Mohammad Hassani, Karaj
 14. Rasool Hassanvand, Khorramabad
 15. Gholam Ali Alipour, Amol
 16. Mehran Gharabaghi, Behbahan
 17. Majid Khademi, Behbahan
 18. Saeed Rad, Semnan