De organisatie Verslaggevers zonder Grenzen (RSF), die wereldwijd campagne voert voor vrijheid van informatie, publiceerde in april de ranglijst van persvrijheid 2020. De ranglijst vergelijkt de situatie voor journalisten en media in 180 landen en gebieden. De basis van de ranglijst is een vragenlijst over verschillende aspecten van journalistiek werk, evenals het door RSF in het kalenderjaar 2019 geregistreerde aantal aanslagen, gewelddaden en gevangenisstraffen tegen mediaprofessionals. Iran is een van de meest repressieve landen ter wereld

Iran, dat in de lijst van 180 landen en gebieden op de 173e plaats staat, blijft een van de landen waar de vrijheid van pers en informatie het zwaarst wordt geschonden. Verslaggevers zonder Grenzen noemde de situatie daar “zeer ernstig”. RSF zegt onder andere:

“Sinds de islamitische revolutie van 1979 is Iran een van de meest repressieve landen ter wereld voor journalisten. Sindsdien zijn daar honderden journalisten vervolgd, gevangengezet of geëxecuteerd.

De media staan onder systematische staatscontrole, het internet wordt uitvoerig gecensureerd en gecontroleerd. Kritische mediamedewerkers worden voortdurend lastiggevallen, herhaaldelijk willekeurig vastgehouden of veroordeeld tot lange gevangenisstraffen in oneerlijke processen. Hun gevangenisomstandigheden zijn vaak levensbedreigend.

De vervolging strekt zich ook uit tot buitenlandse media, verbannen journalisten en hun familieleden die in Iran wonen.

Burgerjournalisten verspreiden veel onafhankelijke informatie via sociale media en worden er steeds meer voor onder druk gezet.“