Deze ongedateerde hand-out foto werd vrijgegeven door de familie van Kylie Moore-Gilbert via het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De echtgenoot van een vooraanstaande Iraanse advocate in de gevangenis zegt dat de fysieke en mentale toestand van een Brits-Australische academicus, Kylie Moore Gilbert, niet goed is en dat ze ’tot nu toe drie keer gepoogd heft zelfmoord te plegen’ achter tralies in de Islamitische Republiek.

De man van mevrouw Nasrin Sotoudeh, Reza Khandan, schreef op zijn Facebook-pagina dat Moore op basis van nieuws dat hij heeft ontvangen uit de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, lange tijd in eenzame opsluiting heeft gezeten en niet mag communiceren met andere gevangenen of zelfs mag winkelen in de gevangeniswinkel.

“Volgens nieuws uit de gevangenis van Evin heeft Kylie Moore-Gilbert, Australische staatsburger, die op de veiligheidsafdeling van de Evin-gevangenis verblijft, tot dusver driemaal geprobeerd zelfmoord te plegen”, meldde Reza Khandan op zijn Facebook-pagina.

Inlichtingendiensten hebben voorkomen dat de klachten van mevrouw Moore buiten de veiligheidszone van de gevangenis komen, heeft Khandan onthuld en hij herhaalt: ‘Het lange verblijf in het detentiecentrum en de omstandigheden van eenzame opsluiting zijn zo ondraaglijk geworden dat ze verschillende zelfmoordpogingen heeft ondernomen…”

Eerder, in februari, bereikten enkele van haar brieven de Britse media, waarin ze uiting gaf aan haar ontevredenheid over haar toestand, gebrek aan geld en het gebrek aan aandacht van de Australische regering voor haar benarde toestand.

Ze maakte in haar brieven ook bekend dat de inlichtingenofficieren van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) haar hadden aangeboden dat ze voor hen zou spioneren in ruil voor een strafvermindering.

Kylie Moore Gilbert, hoogleraar islamitische studies aan de Melbourne University in Australië, werd in het najaar van 2018 in Iran gearresteerd en veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens spionage. De universiteitsprofessor was op de terugweg naar haar geboorteland Australië toen ze werd gearresteerd op de internationale luchthaven van Teheran.

Het geval van mevrouw Moore is, zoals dat van vele andere buitenlandse personen of personen met een dubbele nationaliteit die gevangen zitten in het sjiitische door de geestelijkheid gedomineerde Iran, gebonden aan veiligheidsaangelegenheden en vertrouwelijk gehouden, daarom zijn de details onduidelijk.

Mensenrechtenactiviste Reza Khandan is de echtgenoot van Nasrin Sotoudeh, een gerenommeerde mensenrechtenadvocaat die tot 38 jaar gevangenisstraf is veroordeeld en vastgehouden in de Evin-gevangenis, op basis van een reeks dubbelzinnige veiligheidsaanklachten, die zij sterk ontkent.

Sotoudeh staat ook bekend als voorloper in de beweging die streeft naar een geleidelijk verbod op de doodstraf in Iran en het afschaffen van de verplichte hijab in het land.