De mensenrechtenorganisatie Humanists International, die zich wereldwijd inzet voor de vrijheid van meningsuiting, heeft, gezien de snelle verspreiding van het coronavirus in gevangenissen, het Iraanse regime gevraagd de politieke gevangenen onmiddellijk vrij te laten. Dit zijn onder meer mensenrechtenverdedigers, journalisten en vreedzame demonstranten.

Iran heeft volgens de organisatie in het Midden-Oosten het hoogste aantal doden als gevolg van de corona-pandemie. Vooral de situatie van de gevangenen, die ten onrechte werden aangehouden omdat zij hun recht op vrijheid van meningsuiting en meningsuiting hadden uitgeoefend, is zorgwekkend. Ook in normale tijden worden politieke gevangenen in Iran al blootgesteld aan ernstige schendingen van de mensenrechten. Nu wordt hen ook een tijdelijke vrijlating geweigerd.

In de overvolle detentiecentra, waar de hygiënische omstandigheden en de medische zorg slecht zijn, worden de gevangenen blootgesteld aan een verhoogd infectierisico en zijn ze dus in acuut levensgevaar.

Humanists International zei op 28 april dat de organisatie solidair is met de moedige gevangenen die, alleen maar omdat ze hun mening hadden gegeven, wreed en onmenselijk worden behandeld en wier kwetsbare gezondheid hen bijzonder kwetsbaar maakt voor infecties. Het regime van Teheran moet voldoen aan zijn verplichtingen op het gebied van internationaal recht en deze mensen, die helemaal niet in de gevangenis thuishoren, vrijlaten.

In de verklaring wordt onder andere verwezen naar de zaak van politieke gevangene Soheil Arabi (op de foto met zijn dochter Rojana vóór zijn arrestatie).

De 34-jarige fotograaf en internetjournalist Soheil Arabi wordt momenteel vastgehouden in de Fashafouyeh-gevangenis ten zuiden van Teheran. In 2017 ontving hij de Persvrijheidsprijs van de organisatie Verslaggevers zonder Grenzen.

Soheil Arabi werd in het najaar van 2013 gearresteerd omdat hij in Facebook-berichten kritiek had op het Iraanse regime en de leider van het regime. In 2015 werd hij ter dood veroordeeld, zogenaamd wegens ‘belediging van islamitische heiligheden’. In hoger beroep werd de straf vervolgens verlaagd tot zeven en een half jaar gevangenisstraf.

In juli 2018 werd Soheil Arabi tot nog eens zes jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens vermeende ‘propaganda tegen het regime’ in brieven die hij in de gevangenis had geschreven. Soheil Arabi heeft herhaaldelijk met hongerstakingen tegen zijn onwettige detentie geprotesteerd en heeft open brieven geschreven om te wijzen op de onvoldoende bescherming van gevangenen tijdens de corona-pandemie.