12 mei 2020 – Amnesty International heeft in verband met de coronacrisis opnieuw opgeroepen tot onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de gewetensgevangenen, voor wie de organisatie zich wereldwijd inzet.

“Met de wereldwijde verspreiding van dit verwoestende virus lopen gevangenissen het risico gevaarlijke hotspots te worden voor de COVID-19-pandemie. Het is dringender dan ooit voor de internationale gemeenschap om maatregelen te nemen om degenen achter de tralies te beschermen, waaronder de vrijlating van allen die uitsluitend worden vastgehouden vanwege de vreedzame uitoefening van hun rechten ‘, zegt Sauro Scarpelli, adjunct-directeur campagnes bij Amnesty International.

“Geweldloze politieke gevangenen hebben geen enkele misdaad begaan. En toch worden ze nog steeds willekeurig vastgehouden in omstandigheden die steeds gevaarlijker worden. Veel gevangenissen over de hele wereld zijn overvol en hebben onvoldoende sanitaire voorzieningen. Het is daarom voor gevangenen onmogelijk preventieve maatregelen te nemen. Ze kunnen niet op afstand blijven noch regelmatig hun handen wassen, en ze lopen een hoog risico vanwege hun willekeurige detentie.”

Amnesty International noemt o.a. de gevangen zittende Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh (foto):

“Ze werd op 13 juni 2018 gearresteerd en in twee oneerlijke processen veroordeeld tot 38 jaar en 6 maanden gevangenisstraf en 148 zweepslagen. Meer dan een miljoen mensen uit meer dan 200 landen hebben een online petitie voor haar vrijlating getekend. De beschuldigingen tegen haar houden verband met haar kritiek op de Iraanse sluierwet. Ze zou ‘verdorvenheid en prostitutie hebben veroorzaakt’ en ‘in het openbaar een zondige daad hebben begaan door de hijab niet te dragen’. Ze is ook het doelwit van de Iraanse autoriteiten vanwege haar inzet tegen de doodstraf.

Door de autoriteiten als “bewijs” tegen Nasrin Sotoudeh aangevoerde, maar wettige activiteiten zijn onder meer het afdoen van haar hoofddoek bij bezoeken aan gevangenissen, interviews in de media over de gewelddadige arrestatie en detentie van vrouwen die protesteerden tegen de sluierplicht, en haar betrokkenheid bij mensenrechtenorganisaties zoals de campagne om de doodstraf af te schaffen.”

Amnesty International roept niet alleen op tot de vrijlating van geweldloze gewetensgevangenen, maar roept regeringen ook op, maatregelen te nemen om het virus te beteugelen – waaronder het terugdringen van het aantal gedetineerden in gevangenissen om overbevolking tegen te gaan. – Bovendien moeten de autoriteiten de zaken van preventief gedetineerden en kinderen onderzoeken en een vervroegde, tijdelijke of voorwaardelijke vrijlating van bijzonder kwetsbare mensen, zoals ouderen of mensen met een verminderde gezondheid, in overweging nemen.