Met een nieuwe golf van repressie proberen de machthebbers in Iran studenten, die kritisch staan tegenover het bewind, te intimideren en zo verdere demonstraties te verhinderen. Mensenrechtenverdedigers eisen de onmiddellijke invrijheidstelling van alle studenten , die alleen maar werden gearresteerd omdat zij gebruik maakten van hun recht op vrijheid van mening en meningsuiting.

Terwijl in de Iraanse gevangenissen steeds meer gedetineerden ziek worden van COVID-19, is het bewind in Iran begonnen met een nieuwe onderdrukkingsgolf tegen studenten die kritiek uitoefenen op het regime. Verscheidenen studenten werden gearresteerd., anderen tot vele jaren gevangenisstraf veroordeeld. De arrestanten moeten vrezen voor marteling, omdat zij door mishandeling gedwongen kunnen worden tot verkeerde verklaringen. Hier voorbeelden:

Ali Younesi en Amir Hossein Moradi

26 dagen, nadat de twee studenten, Ali Younesi (foto links) en Amir Hossein Moradi, in Teheran door agenten van de geheime dienst van het regime heimelijk waren afgevoerd, maakte de justitie van Teheran officieel bekend dat zij waren gearresteerd. De geheime dienst beschuldigt hen van „het in gevaar brengen van de staatsveiligheid“ en contacten met de verzetsbeweging tegen de dictatuur.

Ali Younesi werd 10 april op straat aangehouden en geslagen. Hij werd daarna met een bloedend gezicht naar zijn huis gebracht, waar zijn persoonlijke bezittingen werden doorzocht en daarna naar een onbekende bestemming overgebracht.

Younesi en Moradi studeren informatica en natuurkunde aan de technologische universiteit Sharif in Teheran. Ze behoren tot de hoogbegaafde Iraniërs, die in een aantal competities prijzen wonnen. In 2018 won Younesi, met het Iraanse team, de gouden medaille bij de internationale astronomie-olympiade.

Soha Mortezai


Soha Mortezai (foto), Studente politieke wetenschappen, is eind april opgeroepen om haar gevangenisstraf uit te zitten. Ze behoort tot de studentenvertegenwoordiging van de universiteit van Teheran en werd vanwege haar medewerking aan vreedzame demonstraties tegen het bewind tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Vanwege haar kritiek op het regime werd Soha Mortezai door de geheime dienst op een zwarte lijst gezet. Bijgevolg werd het haar door de leiding van de universiteit verboden haar studie voort te zetten. Medio oktober 2019 protesteerde zij meerdere dagen d.m.v. een zitstaking op het terrein van de universiteit tegen haar uitsluiting van de studie.

Mostafa Hashemizadeh


Op 1 mei werd Mostafa Hashemizadeh, die aan de universiteit van Teheran bouwkunde studeert, door een rechtbank van het regime tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank in Teheran beschuldigt hem van “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid”, omdat hij in januari 2020 deelgenomen had aan vreedzame demonstraties.

Medio januari hebben duizenden mensen in verschillende Iraanse steden gedemonstreerd tegen het regime. De aanleiding tot deze demonstraties was het neerhalen van een Oekraïens passagiersvliegtuig door gardisten van het regime, kort nadat het van het vliegveld van Teheran was opgestegen. Daarbij werden op 8 januari alle 176 inzittenden gedood. De meeste slachtoffers waren Iraanse burger, waaronder vele studenten.

De woede van de demonstranten richtte zich tegen het gehele politieke systeem. Ze werpen het regime en haar leiders leugens, incompetentie en onderdrukking voor de voeten. De gardisten van het regime hebben, volgens de demonstranten, 176 onschuldige burgers gedood en daarna heeft het regime dagenlang met leugens geprobeerd hun schuld aan het neerhalen van het vliegtuig te verhullen.

Met deze nieuwe golf van repressie proberen de machthebbers in Iran studenten, die kritisch staan ten opzichte van het bewind, te intimideren en zo verdere demonstraties te verhinderen. Mensenrechtenverdedigers eisen de onmiddellijke invrijheidstelling van alle studenten , die alleen maar werden gearresteerd omdat zij gebruik maakten van hun recht op vrijheid van mening en meningsuiting.