5 mei 2020 – HRW eist van het Teheraanse Regime om de vervolging van vreedzame demonstranten te be-eindigen en het Mensenrecht op vergadering te eerbiedigen.
De Mensenrecht organisatie Human Rights Watch (HRW) vestigd de aandacht op de aanhoudende bestraffingen van vreedzame demonstranten in Iran, en eist een einde aan strafvervolgingen,die het Mensenrecht op bijeenkomsten geweld aan doen. Tenminste 13 personen zijn in de afgelopen weken tot gevangenis straffen veroordeeld, omdat zij in januari 2020 aan vreedzame wakes en betogingen hebben deelgenomen.

Midden januari hebben duizenden mensen in verscheidene Iraanse steden tegen het Regime gedemonstreerd. Aanleiding van de protesten was het neerhalen van een Oekrains passagiervliegtuig door gardisten van het Regime kort na de start van het Teheraanse vliegveld. Daarbij kwamen op 8 januari alle 176 ingezeten om. De meeste slachtoffers waren Iraanse staatsburgers, waaronder vele studenten en studentes.
De woede van de demonstranten richte zich tegen het hele politieke systeem. Zij verweten het Regime en en haar liegende leiders incompetentie en onderdrukking. De Garde van het Regime heeft 176 onschuldige protesterende burgers gedood, en het Regime heeft dagenlang met leugens geprobeerd haar schuld aan het neerschieten te verdoezelen.

Volgens opgaven van HRW is Mostafa Hashemizadeh, die aan de Universiteit van Teheran civiele techniek bestudeert, een van de 13 veroordeelden. Hij werd begin mei door een Rechtbank van het Regime tot vijf jaar gevangenis veroordeeld. De Teheraanse Justitie verweet hem “het in gevaar brengen van de Staatsveiligheid”.
Een verdere veroordeelde is Amir Mohammad Sharifi, die eveneens aan de Theraanse Universiteit studeerd. Hij wordt vanwege zogenaamde “Propaganda tegen het Regime” tot zes maanden gevangenis veroordeeld. Hij had foto’s gemaakt, als politieagent van het Regime in een studentenhuis binnengedrongen, en de foto’s via twitter verspreid.
In de Noord-Iraanse stad Amol werden eind april 11 personen vanwege “Propaganda tegen het Regime“ telkens tot acht maanden gevangenis veroordeeld. Zij hadden aan een wake deelgenomen vooor de slachtoffers van het neergehaalde vliegtuig en foto’s en videos daarover gepubliceerd.
Human Rights Watch eist van het Teheraanse Regime om de vervolging van vreedzame demonstranten te be-eindigen en in plaats daarvan een transparant onderzoek te doen en met internationale instituties samen te werken, om het neergehaalde vliegtuig geval te onderzoeken.