Negen Nobelprijswinnaars hebben gezamenlijk een brief geschreven aan de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, over de arrestatie van twee briljante Iraanse studenten.
Ze zeggen dat deze actie van de moellahs de weg baant voor wijdverspreide en wrede onderdrukking van studenten en dissidenten, als de corona-crisis voorbij is, omdat het regime bevreesd is voor een volgende opstand.
In de brief van 15 mei : “Wij, Nobelprijswinnaars, ondertekenaars van deze brief, dringen er bij U op aan om, in uw positie, alles te doen om te verzekeren dat politieke gevangenen, in het bijzonder [de studenten] Ali Younesi en Amir Hossein Moradi, onmiddellijk worden vrijgelaten.”
Moradi and Younesi, die beide student aan de Sharif Universiteit voor Technology zijn, werden verleden maand gearresteerd voor hun verzet tegen het regime, maar de moellahs hielden de arrestatie 26 dagen geheim.
Dat betekende dat hun familie bijna een maand lang niet wist waar zij waren. Het gaat hier om studenten die een internationale prijs wonnen voor hun land; hoe gaat het regime om met gewone studenten?
Younesi , die de gouden medaille won bij de Internationale Olympiade over Astronomie en Astrofysica in 2018 en Moradi, die de zilveren medaille won bij de Olympiade over Astronomie en Astrofysica in 2017.
De Nobelprijs winnaars schreven: “Doodsbang voor de volgende opstand heeft het Iraanse bewind geen andere opties dan terug te vallen op intimidatie en onderdrukking van de burgers.”
De zaak wordt gecompliceerd door de verspreiding van het corona-virus in de overbevolkte en onhygiënische gevangenissen, waar alle gedetineerden het gevaar lopen met het virus te worden besmet en er zelfs aan te sterven.
De Nobelprijswinnaars voegden er aan toe dat dat Iraanse veiligheidseenheden marteling gebruiken om bekentenissen los te krijgen en dat deze recente arrestaties “de weg openen” voor een wijdverspreide en wrede onderdrukking van tegenstanders en “een ongehoorde inbreuk op de mensenrechten” in de komende maanden.

De brief was ondertekend door:

  • Professor Barry Barish, Nobel Prijs, Natuurkunde 2017, VS
  • Professor David Wineland, Nobel Prijs, Natuurkunde 2012, VS
  • Professor John Lewis Hall, Nobel Prijs, Natuurkunde 2005, VS
  • Professor Richard Roberts, Nobel Prijs, Geneeskunde 1993, VS
  • Professor Elias Corey, Nobel Prijs, Scheikunde 1990, VS
  • Professor Thomas Cech, Nobel Prijs, Scheikunde 1989, VS
  • Professor Jerome Friedman, Nobel Prijs, Natuurkunde 1986, VS
  • Professor John Polanyi, Nobel Prijs, Scheikunde 1986, Canada
  • Professor Sheldon Glashow, Nobel Prijs, Natuurkunde, 1979, VS