6 juli 2020 – Gevangene Hedayat Abdollahpour werd in het geheim naar een militaire basis gebracht en daar door een vuurpeloton geëxecuteerd. Volgens mensenrechtenorganisaties lopen andere politieke gevangenen acuut executiegevaar.
In een verklaring van 3 juli hebben verschillende mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties hun afschuw uitgesproken over de recente geheime executie van een politieke gevangene in de provincie West-Azerbeidzjan in Iran.

De VN-experts, stuk voor stuk gerenommeerde wetenschappers op het gebied van mensenrechten en internationaal recht, zijn onder meer (op de foto’s v.l.n.r.):

 

Javaid Rehman (Pakistan), speciale rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Iran

Agnes Callamard (Frankrijk), speciale rapporteur voor buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige executies

Nils Melzer (Zwitserland), sSpeciale rapporteur over foltering

Gevangene Hedayat Abdollahpour (foto), behorend tot de Koerdische minderheid in Iran, werd op 9 mei uit zijn cel in de gevangenis in de provinciale hoofdstad Urmia ontvoerd naar een militaire basis in de stad Oshnavieh. Daar werd hij op 11 mei geëxecuteerd door een vuurpeloton. Zijn familie en advocaten waren wekenlang in het ongewisse gelaten over zijn verblijfplaats. De executie werd eind juni eindelijk officieel bevestigd, maar het lichaam werd niet overgedragen aan zijn familie en er werd geen informatie verstrekt over waar Hedayat Abdollahpour werd begraven.
De VN-mensenrechtenexperts hebben de geheime executie krachtig veroordeeld en beschreven als willekeurig en illegaal. Bovendien werd Hedayat Abdollahpour door de ontvoering naar een onbekende locatie het slachtoffer van een “afgedwongen verdwijning”, wat opnieuw een schending van het internationaal recht was en extra leed veroorzaakte bij de familie.
Amnesty International meldt dat Hedayat Abdollahpour in 2016 werd gearresteerd en 78 dagen in eenzame opsluiting werd vastgehouden in een gevangenis van Revolutionaire Garde van het regime. Zijn familie maakte melding van zware martelingen waarmee de gevangene gedwongen werd om valse “bekentenissen” af te leggen.
Hedayat Abdollahpour herriep voor de rechtbank de gedwongen bekentenissen en ontkende alle banden met politieke verzetsgroepen. Hij werd in 2017 ter dood veroordeeld op basis van verzonnen aanklachten waarvoor nooit bewijs was geleverd en een grof oneerlijk proces.

De VN-experts wezen erop dat de geheime executie van Hedayat Abdollahpour deel uitmaakt van een systematische aanpak van het regime in Teheran tegen politieke gevangenen, vooral als ze tot etnische minderheden behoren. Ze riepen het regime op om een einde te maken aan de gewelddadige repressie tegen kritische stemmen. Volgens mensenrechtenorganisaties lopen ook andere politieke gevangenen acuut executiegevaar.