15 juli 2020 – In Teheran werden verscheidene mensenrechten¬activisten tot gevangenisstraffen veroordeeld. De wereldgemeenschap moet zich nadrukkelijk inzetten voor hen, die alleen van¬wege hun inzet voor de mensenrechten gear¬resteerd werden, zodat zij onmiddellijk en zon¬der restricties worden vrijgelaten.
De mensenrechtenactiviste Farangis Mazloumi (foto) werd in juli door een rechtbank in Teheran tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. De onrecht-justitie beschuldigt haar van propaganda tegen het regime en contact met de oppositiegroeperingen in Iran.
Farangis Mazloumi is de moeder van de fotograaf en internet- journalist Soheil Arabi, die vanwege zijn kritiek op het regime gevangen zit in de Fashafouyeh-gevangenis aan de rand van Teheran. Farangis Mazloumi heeft zich steeds weer, via waken en via het internet, voor de in vrijheidstelling van haar zoon, die al sedert 2013 gevangen zit, ingezet. Na enkele bezoeken aan haar zoon heeft zij vrijelijk gesproken over de mishandelingen, waaraan haar zoon in de gevangenis werd blootgesteld.
Omdat Farangis Mazloumi niet bereid was om de schending van de mensenrechten van haar zoon en die van andere politieke gevangenen te verzwijgen, werd ze blootgesteld aan allerlei repressies van de autoriteiten. Zo werd haar, naar grote moeite en lange wachttijden verkregen toestemming om haar zoon te bezoeken, meerdere malen weer ingetrokken.
Tenslotte werd Farangis Mazloumi vanwege haar mensenrechtenwerk op 22 juli 2019 in Teheran gearresteerd. Ze werd tot 8 oktober 2019 in de Evin gevangenis van Teheran gedetineerd en daarna tegen betaling van een borgsom voorlopig in vrijheid gesteld. Na een oneerlijk proces volgde daarop, in juli 2020, de veroordeling tot zes jaar gevangenisstraf.
De zoon van Farangis Mazloumis, de 35-jarige Soheil Arabi, die getrouwd is en een dochter heeft, werd in 2017 bekroond met de prijs voor de persvrijheid van de organisatie “Verslaggevers zonder Grenzen”. Soheil Arabi werd in de herfst van 2013 gearresteerd, omdat hij zich via Facebook kritisch had uitgelaten over het regime en zijn leiders. In 2015 werd hij vanwege zogenoemde „belediging van Islamitische Heiligheden“ ter dood veroordeeld. Bij een beroepsprocedure werd dit vonnis teruggebracht naar zeven en half jaar gevangenisstraf. In juli 2018 werd Soheil Arabi, vanwege zogenaamde „Propaganda tegen het regime“ in brieven, die die hij in de gevangenis had geschreven, tot een verdere zes jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Tot de mensenrechten-verdedigers, die in juli 2020 in Teheran tot gevangenisstraffen werden veroordeeld, behoren ook de arts Hani Yazerloo en zijn zoon Houd (foto). Ze werden beiden vanwege zogenoemde „Propaganda tegen het regime“ tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dr. Yazerloo en zijn zoon werden op 7 juli 2019 gearresteerd en meerdere weken in vleugel 209 van de Evin gevangenis, die is toegewezen aan de geheime dienst van het bewind, vast gehouden. Ze werden daarna, na betaling van een borgsom, weer voorlopig vrij ge¬laten.
Vanwege hun kritiek op het regime en hun inzet voor de mensenrechten zaten Dr. Hani Yazerloo en zijn zoon in de voorbije jaren meermaals in de gevangenis. Houd Yazerloo was van 2008 tot 2011, na een geconstrueerde beschuldiging van „Het in gevaar brengen van de staatsveiligheid“, gedetineerd in de beruchte Rajai-Shahr gevangenis van Karaj.
In Iran betalen mensenrechtenverdedigers een hoge prijs voor hun moed. Ze worden door het regime met alle middelen vervolgd. Mensenrechtenverdedigers documenteren deze schendingen van de grondrechten en berichten erover. Ze staan in contact met internationale mensenrechtenorganisaties en met de media om informatie te geven over de toestand in Iran en effectieve hulp te verkrijgen. De wereldgemeenschap moet zich nadrukkelijk inzetten voor hen, die alleen van¬wege hun inzet voor de mensenrechten gearresteerd werden, zodat zij onmiddellijk en zon¬der restricties worden vrijgelaten.