18 juli 2020 – De rechterlijke macht in Iran heeft aangekondigd dat ze de executie van drie jongen mannen, die werden gearresteerd in verband met de demonstraties in november 2019, zal afgelasten als gevolg van een campagne, gevoerd in de sociale media.
De Perzische hashtag “#geen executie” werd 11 miljoen maal gebruikt, nadat dinsdag bekend was gemaakt dat het Hooggerechtshof de doodvonnissen had opgeschort.
Veel beroemdheden ondersteunden de campagne.

Woensdagavond zei het hoofd van de rechterlijke macht dat de instantie ieder verzoek van de mannen tot herziening van hun vonnis in overweging zou nemen.

SMV had al eerder gerapporteerd dat: “Irans Hooggerechtshof de doodvonnissen tegen de drie jonge mannen, die werden gearresteerd gedurende de demonstraties in november 2019, had opgeschort. Amirhossein Moradi, Mohammad Rajabi en Saeed Tamjidi werden ter dood veroordeeld, nadat afdeling 15 van het Revolutionaire Gerechtshof in Teheran hen had veroordeeld op grond van verschillende aanklachten, waaronder “vijandschap tegen God” (moharebeh)”.

“Op 18 februari 2020, beschuldigde een woordvoerder van Irans rechterlijke macht hen van het zijn van “leiders van het oproer” die “brand hadden gesticht in banken en benzinestations gedurende de demonstraties in het gehele land en die hun acties hadden gefilmd en deze video’s hadden gestuurd naar buitenlandse media”.

Advocaten van de drie mannen werd ook verteld dat zij, voor de eerste keer, de procesdocumenten konden inzien en kennis nemen van de getuigenverklaringen tegen hun cliënten.