23 juli 2020 – “Iran moet mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi, die naar verluidt ziek is met symptomen van het coronavirus, en andere willekeurig gedetineerde personen vrijlaten voordat het te laat is”, zei een groep mensenrechtenexperts van de VN op woensdag 22 juli 2020. SMV: 16 VN-rapporteurs, onder wie Javid Rahman, de speciale VN-rapporteur voor Iran, riepen op tot de onmiddellijke vrijlating van mevrouw Narges Mohammadi.
De verklaring van de 16 speciale rapporteurs, vrijgegeven op woensdag 22 juli 2020, zegt: “Rapporten over de mogelijke besmetting van mevrouw Narges Mohammadi met het coronavirus in de Zanjan-gevangenis” zijn uiterst zorgwekkend.”
De rapporteurs benadrukten dat ze eerder hadden opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating van mensen die in Iraanse gevangenissen het risico lopen op het coronavirus en zeiden: “Voor mensen als Narges Mohammadi, die aan onderliggende ziekten lijden, is het een levensbedreigende kwestie.” en “De autoriteiten van de Islamitische Republiek moeten iets doen voordat het te laat is.”

De verklaring is ondertekend door Javid Rahman en andere rapporteurs, onder wie de speciale rapporteur voor mensenrechtenverdedigers, de rapporteurs over willekeurige detentie, de rapporteurs over discriminatie van vrouwen en de speciale rapporteur voor foltering en onmenselijke bestraffing.
De rapporteurs benadrukten hun bezorgdheid over het vermogen van Iran om de uitbraak van het coronavirus in overvolle gevangenissen tegen te gaan en riepen nogmaals op tot de vrijlating van alle politieke gevangenen en gewetensgevangenen in Iran.
Narges Mohammadi, woordvoerster en vicevoorzitter van de Vereniging van Mensenrechtenverdedigers, zit vijf jaar in de gevangenis en wordt momenteel vastgehouden in de Zanjan-gevangenis.
Na berichten dat een van de medegevangenen van mevrouw Mohammadi het coronavirus had opgelopen uitten haar man en een aantal mensenrechtenactivisten hun ernstige bezorgdheid over haar toestand en riepen ze op tot onmiddellijke vrijlating, onder vermelding van haar onderliggende ziekte.

De TV van de Islamitische Republiek zond echter een korte, bewerkte video uit waarin mevrouw Mohammadi op de medische afdeling van de gevangenis te zien was, met slechts één woord als antwoord op een vage vraag: “Met mij gaat het goed.”
“We betreuren ook de publicatie van een video door aan de staat gelieerde media waarin wordt beweerd dat mevrouw Mohammadi een medische controle van een arts krijgt, naar verluidt om te suggereren dat ze in goede gezondheid verkeert. Deze video is een schending van het recht op privacy van mevrouw Mohammadi en heeft geen waarde omdat de inhoud op geen enkele manier kan worden geverifieerd” benadrukten de experts.
SMV: De afgelopen dagen hebben de twee kinderen van Narges Mohammadi ook een videoboodschap in cyberspace gepost, waarin zij bekend maken dat de gevangenisbewakers hun moeder al elf maanden geen toestemming hebben gegeven om per telefoon met hen te praten.