4 augustus 2020 – Met aanhoudende straffen en gevangennemingen schendt het Iraanse regime de mensenrechten van Christenen wat betreft de godsdienstvrijheid en brengt zij hen in levensgevaar, omdat in de overvolle gevangenissen COVID-19 rond raast; er zijn geen beschermingsmiddelen voor de gevangenen.

De Iraanse Christen Joseph Shahbazian (foto), die louter vanwege zijn geloof gevangen gezet is in de Evin gevangenis in Teheran, werd vrijlating geweigerd. Van zijn familie werd gevraagd om voor voorlopige ontheffing van zijn gevangenisstraf, een dwangsom te betalen die zo hoog was dat de familie die niet op kon brengen.
De 56-jarige Shahbazian, die lid is van de Iraans-Armeense gemeente, werd op 30 juni in Teheran opgepakt, nadat Gardisten van het regime in drie Iraanse steden razzia’s hadden gehouden in Christelijke huisgemeentes. Daarbij werden in Teheran, in het naburige stadje Karaj en in Malayer in West-Iran minstens 12 Christenen gearresteerd. Ooggetuigen zeiden dat de gevangenen werden mishandeld terwijl ze werden afgevoerd.
De arrestanten, onder wie meerdere voormalige Moslims die nu Christen zijn geworden, wordt door Justitie van het regime “In gevaar brengen van de Staatsveiligheid door het verbreiden van het Evangelie” verweten. Volgens berichten werden in Teheran, Karaj en Malayer in de laatste weken minstens 35 Christenen gevangen genomen, verhoord of voor verhoor opgeroepen. Hun families werden onder druk gezet om te zorgen dat die over de arrestaties en de verhoren zouden zwijgen.

Ook de Iraanse Christin Maliheh Nazari (foto) is weer onterecht in gevangenschap. Ook haar vrijlating werd onmogelijk gemaakt door de oplegging van een extreem hoge dwangsom. De 46-jarige voormalige Moslima is getrouwd en moeder van twee zonen. Zij werd op 30 juni in haar woning in Teheran gearresteerd, nadat de Gardisten daar huiszoeking deden. Daarbij namen zij de computer, een mobiele telefoon en boeken in beslag.
Sinds haar arrestatie heeft mevrofuw Nazari geen toegang gehad tot rechtsbijstand. Ze werd daarna vastgehouden in de Evin Gevangenis. Op 22 juli werd de gevangene zonder aankondiging vooraf naar de Gharchak vrouwengevangenis in de voorstad Varamin overgebracht. Deze gevangenis, waar poltieke gevangenen samen met gewone strafgevangenen vastzitten, is heel berucht vanwege onmenselijke en onhygiënische toestanden. Politieke staan daar telkens weer bloot aan geweld en mishandeling.

In juli heeft een rechtbank van het regime in de Zuid-Iraanse stad Shiraz de tweejarige gevangenisstraf bevestigd, waartoe de 65-jarige Christen Ismaeil Maghrebinejad (foto) in februari 2020 was veroordeeld. Voor hem dreigt nu elk moment gevangenneming. De voormalige Moslim, die een tiental jaar geleden al het Christelijk geloof heeft aangenomen, wordt door Justitie van het regime vervolgd, omdat hij zijn recht op godsdienstvrijheid gebruikt.
Ismaeil Maghrebinejad werd op 25 januari 2019 in Shiraz gearresteerd. Zijn woning werd toen door Gardisten van het regime doorzocht. Bijbels en andere Christelijke boeken werden inbeslaggenomen. Hij werd toen door het betalen van een dwangsom voorlopig vrijgelaten.
Met aanhoudende straffen en gevangennemingen schendt het regime in Iran het recht op godsdienstvrijheid van Christenen, en brengt zij hen in levensgevaar, omdat de ziekte COVID-19 in de overvolle Iraanse gevangenissen rond raast; er zijn daar geen beschermingsmiddelen voor de gevangenen. Mensenrechtenactivisten eisen de directe vrijlating van alle gevangenen, die louter vanwege hun geloof, ten onrechte, in gevangenschap verkeren.