27 augustus 2020 – Na onthullingen dat overheidsinstanties in Iran het aantal coronadoden verdoezelen neemt de bezorgdheid toe dat politieke gevangenen, waaronder journalisten, zonder bescherming aan het coronavirus worden overgeleverd.

De organisatie Verslaggevers zonder Grenzen (RSF), die wereldwijd campagne voert voor vrijheid van informatie, heeft de speciale VN-gezant voor de mensenrechtensituatie in Iran opgeroepen om zo snel mogelijk Iraanse gevangenissen te bezoeken. Dit vanwege de toenemende bezorgdheid dat politieke gevangenen, waaronder journalisten, zonder bescherming aan het coronavirus worden overgeleverd.

In een persbericht van RSF van 21 augustus wordt er op gewezen dat het aantal coronadoden door overheidsinstanties in Iran wordt verdoezeld. Volgens een rapport van de Britse BBC van begin augustus tonen Iraanse regeringsdocumenten aan dat eind juli ongeveer 42.000 mensen waren overleden aan de longziekte Covid-19, bijna drie keer zoveel als gerapporteerd in de officiële statistieken. De onthullingen onderbouwen de beschuldiging dat het regime in Teheran al maanden opzettelijk het publiek in het zwaarst getroffen land in het Midden-Oosten heeft misleid.
Hoewel veel politieke gevangenen, waaronder 19 journalisten en enkele van hun familieleden, nog altijd in hechtenis zitten, worden er volgens RSF nog steeds nieuwe mensen opgesloten. Op 8 augustus werd burgerrechtenactiviste en voormalig journaliste Nada Sabouri gearresteerd en naar de Evin-gevangenis van Teheran gebracht, waar ze werd veroordeeld tot drieënhalf jaar gevangenisstraf.
meer Informatie

Op 4 augustus vestigde Verslaggevers zonder Grenzen de aandacht op de zaak van de journalist en mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi, die alleen maar gevangen zit vanwege haar werk voor de mensenrechten en tegen de doodstraf. Narges Mohammadi, die in december 2016 bij verstek de mensenrechtenprijs van de stad Weimar ontving, zit een gevangenisstraf van tien jaar uit in de gevangenis in de noordwestelijke Iraanse stad Sandschan.
RSF verklaarde daarover o.a.:
“Verslaggevers zonder Grenzen (RSF) roept Iran op om de journalist en mensenrechtenactivist Narges Mohammadi, die aan Covid-19 lijdt, onmiddellijk vrij te laten. Zelfs nadat de gevaarlijke longziekte werd gediagnosticeerd bij de ernstig zieke Mohammadi weigert de rechterlijke macht om haar over te laten brengen naar een ziekenhuis waar ze de juiste zorg zou kunnen krijgen.”
“Als Narges Mohammadi niet onmiddellijk wordt overgebracht naar een ziekenhuis buiten de gevangenis kan haar leven in acuut gevaar komen.” zegt Katja Gloger, woordvoerster van de RSF-raad. “De wanhopige situatie van deze moedige vrouw toont de totale minachting van het Iraanse regime en zijn onderdrukkende apparaat. Narges Mohammadi had nooit mogen worden opgesloten vanwege haar vreedzame mensenrechtenwerk. Nu ontzegt de Iraanse rechterlijke macht haar zelfs het elementaire recht op adequate gezondheidszorg in moeilijke omstandigheden.”
De Iraanse rechterlijke macht ontzegt jarenlang de 48-jarige Mohammadi, die sinds 2015 in de gevangenis zit, een adequate behandeling voor haar ernstige lichamelijke en psychische klachten. Aan het begin van de coronaviruspandemie, die Iran bijzonder hard trof, waarschuwden RSF en anderen daarom voor de bijzondere gevaren van infectie voor Mohammadi en andere politieke gevangenen die al ziek waren in de overvolle gevangenissen van Iran.”