1 september 2020 – 77 demonstranten die bij de betogingen in november 2019 werden opgepakt zit op dit moment vast in de Grote Penitentiaire Inrichting van Teheran (district Fashafuyeh). Zeventig van hen zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf tussen 1 en 9 jaar. Drie hebben er de doodstraf gekregen, en een van hen is in afwachting van zijn vonnis inzake de aanklacht moharebeh (oorlog voeren tegen God), waarop eveneens de doodstraf staat.

De protesten in november 2019 begonnen na een verhoging van de benzineprijzen en breidden zich in rap tempo uit over vrijwel alle grote steden in Iran. Honderden betogers werden daarbij gedood. Volgens een door SMV verkregen lijst zitten minstens 77 van de opgepakte betogers momenteel vast in de gevangenis in Fashafuyeh en hebben zeventig van hen een celstraf van 1 tot 9 jaar plus geseling gekregen.

Een goed ingelichte bron vertelde SMV: ‘Deze gevangenen hebben geen toegang gehad tot een advocaat tijdens hun detentie, en het merendeel van hen is bij verhoren geslagen, gemarteld en mishandeld om hen valse bekentenissen van door henzelf gepleegde misdaden af te dwingen.’

Drie demonstranten, Saeed Tamjidi, Mohammad Rajabi en Amirhossein Moradi, zijn ter dood veroordeeld wegens moharebeh, en een ander wordt beschuldigd van hetzelfde vergrijp, maar wacht op het vonnis van de rechter.

De gevangenis in Fashafuyeh ligt ongeveer 32 kilometer ten zuiden van Teheran en beslaat een oppervlak van 110 hectare, waarmee het de grootste gevangenis in het Midden-Oosten is. Het water is er ondrinkbaar, en de gevangenen zijn daardoor genoodzaakt om gebotteld water te kopen van de kantinebeheerder. Er zijn daarnaast talloze berichten dat het eten en de sanitaire hygiëne in de gevangenis belabberd zijn.

De lijst van de gevangenen:

 1. Iman Marzanbakhsh, veroordeeld tot 4 jaar en 10 maanden cel wegens samenzwering ter ondergraving van de nationale veiligheid.
 2. Kianoosh Valialollahi, veroordeeld tot 3 jaar cel wegens samenspanning om de nationale en internationale veiligheid in gevaar te brengen.
 3. Milad Arsanjani, veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar wegens samenspanning tegen de nationale veiligheid door deelname aan verboden vergaderingen en lidmaatschap van bendes en groepen met de bedoeling het islamitische staatsbestel te ontwrichten, de Hoogste Leider te beledigen en openbaar bezit te verwoesten.
 4. Hossein Armand Moradlou, veroordeeld tot 6 jaar en 6 maanden cel wegens samenspanning om de nationale veiligheid te ondermijnen en te helpen bij het vernietigen van openbaar bezit.
 5. Mohsen Sabzali, veroordeeld tot 5 jaar cel wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid.
 6. Kianoosh Jamali, veroordeeld tot 5 jaar en 3 maanden cel wegens samenspanning om afbreuk te doen aan de nationale veiligheid (relschoppen) en de openbare orde en vrede te verstoren.
 7. Hadi Khatamian, veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden cel wegens samenspanning om de binnenlandse veiligheid te ondermijnen (relschoppen).
 8. Saeed Tamjidi, ter dood veroordeeld wegens samenspanning tegen de nationale veiligheid en deelname aan verstoring van de openbare orde met de bedoeling de islamitische regering in moeilijkheden te brengen door verkeersblokkades op te werpen en afvalbakken in brand te steken.
 9. Mohammad Rajabi, ter dood veroordeeld wegens samenspanning tegen de nationale veiligheid (relschoppen) door brand te stichten en openbare bezittingen te vernietigen.
 10. Sina Khateri, veroordeeld tot 3 jaar cel wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid.
 11. Mohammad Adam, veroordeeld tot 5 jaar cel wegens pogingen tot ondermijning van de nationale veiligheid.
 12. Mehdi Vahidi, veroordeeld tot 4 jaar, 4 maanden en 15 dagen cel wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid.
 13. Amirhossein Moradi, ter dood veroordeeld wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid en het in brand steken van openbaar bezit, waarbij hij een leidende rol vervulde.
 14. Mohammad Lotfi, veroordeeld tot 3 jaar cel wegens ondermijning van de nationale veiligheid door mee te doen aan rellen.
 15. Seyed Omid Mousavi, veroordeeld tot 5 jaar cel wegens samenspanning om de nationale veiligheid te ondermijnen.
 16. Kazem Nabatian, veroordeeld tot 3 jaar cel wegens lidmaatschap van een bende en groep met de intentie de nationale veiligheid te verstoren.
 17. Mohsen Tashkari, veroordeeld tot 9 jaar cel wegens het vernielen van openbaar bezit.
 18. Mohammad Bagher Souri, veroordeeld tot 3 jaar en 9 maanden cel wegens het samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid.
 19. Hamid Jahangiri, veroordeeld tot 6 jaar en 3 maanden cel en 50 zweepslagen voor het verstoren van de openbare orde en vrede, vernieling en relschoppen.
 20. Javad Bolandja, veroordeeld tot 2 jaar en 7 maanden cel wegens samenspanning om de binnenlandse veiligheid in gevaar te brengen (brandstichting en relschoppen).
 21. Hossein Nikcheh Farahani, veroordeeld tot 1 jaar en 6 maanden cel wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid.
 22. Hossein Bagheri, veroordeeld tot 3 jaar cel wegens samenspanning om door middel van het plegen van vergrijpen de nationale veiligheid te ondermijnen.
 23. Reza Ramezanzadeh, veroordeeld tot 3 jaar cel wegens samenspanning om een misdaad te plegen ter ondermijning van de interne nationale veiligheid.
 24. Mohammad Mehdi Abdollahzadeh, in afwachting van zijn vonnis, beschuldigd van samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid (relschoppen), verzet tegen dienstdoende agenten, vernieling van openbaar bezit en verstoring van de openbare orde.
 25. Arya Hamedi Rad, veroordeeld tot 3 jaar cel wegens samenspanning ter ondermijning van de binnenlandse veiligheid.
 26. Mehdi Ghalandari, veroordeeld tot 3 jaar cel wegens samenspanning ter ondermijning van de binnenlandse veiligheid.
 27. Saeed Asadi, veroordeeld tot 5 jaar cel wegens samenspanning om de binnenlandse veiligheid op misdadige wijze in gevaar te brengen.
 28. Vahid Bagheri, veroordeeld tot 5 jaar cel wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid.
 29. Daniel Bakshi, veroordeeld tot 2 jaar en 4 maanden cel wegens samenspanning om de binnenlandse veiligheid in gevaar te brengen.
 30. Mohammad Moalemian, veroordeeld tot 4 jaar cel wegens samenspanning ter ondermijning van rust en orde.
 31. Hossein Reyhani, in afwachting van zijn vonnis, aangeklaagd wegens moharebeh (oorlog voeren tegen God) en het in brand steken van de Meli Bank.
 32. Tohid Fotouhi, veroordeeld tot 3 jaar cel wegens plundering en vernieling van openbaar bezit.
 33. Abolfazl Shahbazi, veroordeeld tot 3 jaar cel wegens samenspanning om een misdaad te plegen ter ondermijning van de binnenlandse veiligheid (benzine).
 34. Shahin Nazarzadeh, veroordeeld tot 2 jaar cel wegens samenspanning om een misdaad te plegen ter ondermijning van de binnenlandse veiligheid (benzine) (relschoppen).
 35. Siamak Paymard, veroordeeld tot 5 jaar cel wegens samenspanning om de nationale veiligheid te verstoren.
 36. Mehdi Naghdi, veroordeeld tot 3 jaar cel wegens samenspanning om een misdaad te plegen tegen de regering.
 37. Mehdi Bagheri, veroordeeld tot 5 jaar cel wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid.
 38. Davoud Ghaffari, veroordeeld tot 3 jaar cel wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid.
 39. Omid Mirdarikvand, veroordeeld tot 2 jaar en 8 maanden cel wegens het leiden van een bende om de nationale veiligheid te verstoren.
 40. Mohammad Ghaffari Farjam, veroordeeld tot 2 jaar cel wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid.
 41. Siamak Moghimi, veroordeeld tot 5 jaar cel wegens samenspanning (relschoppen).
 42. Mohammad Rashidi, veroordeeld tot 2 jaar cel wegens het doelbewust in brand steken van een voertuig.
 43. Reza Ghureishi, in afwachting van zijn vonnis, aangeklaagd wegens verstoring van de openbare orde en vrede, het vernielen en plunderen van staatsbezittingen en deelname aan diefstal (relschoppen).
 44. Majid Ghareh-Baghi, veroordeeld tot 5 jaar cel wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid.
 45. Alireza Safari-Sayar, veroordeeld tot 2 jaar cel wegens het vernielen en in brand steken van staatseigendommen en ordeverstoring.
 46. Sahel Rezaii, veroordeeld tot 3 jaar cel wegens samenspanning om de nationale veiligheid te ondermijnen (relschoppen).
 47. Matin Izadi, veroordeeld tot 2 jaar en 7 maanden cel wegens samenspanning om de binnenlandse veiligheid te ondermijnen.
 48. Hassan Abbasi, veroordeeld tot 2 jaar cel wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid.
 49. Mohammad Alijani, in afwachting van zijn vonnis, aangeklaagd wegens vernieling van staatseigendommen, ordeverstoring en belediging van de leider.
 50. Hossein Jafari, veroordeeld tot 2 jaar en 7 maanden cel wegens samenspanning om de nationale veiligheid in gevaar te brengen.
 51. Ramin Bagherian, veroordeeld tot 3 jaar en 9 maanden cel wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale en internationale veiligheid (relschoppen).
 52. Seyed Majid Zerehpoosh, veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden cel wegens samenspanning en ondermijning van de nationale veiligheid.
 53. Farbod Kurd-Zanganeh, veroordeeld tot 1 jaar cel wegens verstoring van de openbare orde en vrede.
 54. Mehdi Hassanipour, veroordeeld tot 3 jaar en 9 maanden cel wegens samenspanning en ondermijning van de nationale veiligheid (relschoppen) (benzine).
 55. Mojtaba Khanli, veroordeeld tot 6 maanden cel wegens ordeverstoring.
 56. Mir Behnood Esmaili, veroordeeld tot 4 jaar cel en 45 zweepslagen wegens propaganda tegen het staatsbestel en verstoring van de openbare orde.
 57. Sepehr Babazadeh, veroordeeld tot 2 jaar en 6 maanden cel wegens brandstichting en vernieling van een bank.
 58. Mohammad Beigi, veroordeeld tot 2 jaar en 6 maanden cel wegens samenspanning ter verstoring van de nationale veiligheid.
 59. Ehsan Khazaii, veroordeeld tot 2 jaar en 2 maanden cel wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid.
 60. Javad Adinehvand, veroordeeld tot 4 jaar cel wegens samenspanning ter ondermijning van de binnenlandse veiligheid.
 61. Saeed Moravati, veroordeeld tot 1 jaar cel en 74 zweepslagen en huisarrest wegens verstoring van de openbare orde.
 62. Morteza Omidbegloo, veroordeeld tot 4 jaar en 6 maanden cel wegens samenspanning om een misdaad te plegen tegen de nationale en internationale veiligheid (relschoppen) (benzine).
 63. Nader Biabani, veroordeeld tot 4 maanden en 15 dagen cel wegens lidmaatschap van een groep of bende met de bedoeling de binnenlandse veiligheid te verstoren.
 64. Ahmad Ali Hatami, veroordeeld tot 4 jaar cel wegens het in gevaar brengen van de nationale veiligheid door deel te nemen aan rellen.
 65. Ali Asghar Keramati, veroordeeld tot 6 jaar cel wegens verstoring van de openbare orde en vrede en het doelbewust in brand steken van een bank (relschoppen).
 66. Ali Bakes, veroordeeld tot 6 jaar cel wegens verstoring van de openbare orde en vrede, samenspanning ter ondermijning van de binnenlandse veiligheid.
 67. Amir Hossein Keshavarzi-Karaji, veroordeeld tot 4 jaar en 2 maanden cel wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid.
 68. Abolfazl Tousi, veroordeeld tot 3 jaar en 9 maanden cel wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid.
 69. Reza Alidoust, veroordeeld tot 4 jaar cel wegens samenspanning ter ondermijning van de nationale veiligheid.
 70. Reza Bayat, veroordeeld tot 3 jaar cel (kortgeleden teruggekeerd van verlof en in de gevangenis in quarantaine geplaatst).
 71. Ehsan Ghazi, veroordeeld tot 2 jaar cel.
 72. Ali Ghahremani, veroordeeld tot 3 jaar cel (kortgeleden teruggekeerd van verlof en in de gevangenis in quarantaine geplaatst).
 73. Hamd Badeheshin, veroordeeld tot 2 jaar cel.
 74. Mohammad Ali Parandloo, veroordeeld tot 2 jaar en 6 maanden cel.
 75. Jamil Ghahremani, veroordeeld tot 5 jaar cel.
 76. Abolfazl Karimi, veroordeeld tot 2 jaar cel.
 77. Mohammadreza Naghian (met verlof).