13 september 2020 – Amnesty International noemt de executie van de Iraanse worstelaar een “verschrikkelijke bespotting van de gerechtigheid” en roept op tot onmiddellijke internationale actie. Sportorganisaties en mensenrechtenactivisten roepen op tot sancties tegen het regime in Teheran.

Iraniërs in ballingschap protesteerden in verschillende steden Londen – Parijs – Berlijn – Washington – Rome – Den Haag – Amsterdam – Kopenhagen – Oslo – Stockholm -tegen de executie van Afkari. In Iran zelf heeft de executie tot woedende protesten op sociale media geleid.

De executie van de Iraanse worstelaar Navid Afkari op 12 september in de zuid-Iraanse stad Shiraz werd krachtig veroordeeld door internationale mensenrechtenorganisaties en sportorganisaties. De 27-jarige Afkari werd geëxecuteerd wegens deelname aan burgerprotesten tegen de dictatuur, ook al hadden duizenden mensen en organisaties in Iran en in het buitenland campagne gevoerd voor zijn redding.

Afkari werd in de nacht van 13 september onder strikte beveiliging begraven. Volgens mensenrechtenactivisten mocht zijn familie de begrafenis niet bijwonen. Zijn advocaat was niet op de hoogte gebracht van de aanstaande executie en zijn familie mocht de ter dood veroordeelde niet voor de laatste keer bezoeken.

Amnesty International eiste op 12 september dat de executie van Afkari gevolgen moest hebben. Deze executie na een oneerlijk proces is een “verschrikkelijke bespotting van de gerechtigheid” en vereist onmiddellijke internationale actie.

Vrouwelijke voetballers in Zwitserland protesteren tegen de executie van Navid Afkari

Steeds meer sportorganisaties en atleten in veel landen veroordelen de executie van Navid Afkari. De eisen voor sancties tegen het regime in Teheran worden steeds luider. Reeds vóór de executie riepen atleten en organisaties op tot meer druk op het regime en om Iran uit te sluiten van de wereldwijde sportgemeenschap.

De internationale sportorganisatie “Global Athlete” heeft nu opgeroepen tot wereldwijde sportsancties voor Iran. De Iraanse regering heeft de mensenrechten geschonden en dit mag niet onbestraft blijven. Iran mag niet langer het voorrecht genieten om deel te nemen aan internationale wedstrijden. Het Internationaal Olympisch Comité en de Wereldfederatie van Worstelaars zouden Iran moeten verbannen van het internationale sportpodium vanwege deze “gruwelijke executie”, aldus een verklaring. “Het is tijd voor daden in plaats van woorden” schreef CEO Rob Koehler. De voormalig adjunct-directeur van het Wereld-Anti-Doping Agentschap (Wada) stelde ook de sponsors van de wereldsport verantwoordelijk. Ze zouden het IOC verantwoordelijk moeten houden voor hun investeringen, “anders zijn ze medeplichtig”.

Ook de sportvertegenwoordiger “Athletes World” verwacht verstrekkende gevolgen. Dit omvat ook “het initiëren van een overeenkomstig sanctiemechanisme. Het is al lang noodzakelijk dat de diep door het humanisme beïnvloede Olympische beweging zich verbindt aan de eerbiediging van de mensenrechten.”