12 september 2020 – De executie, waarmee het regime in Iran al zijn wreedheid en onmenselijkheid toonde, wekte wereldwijd weerzin en afschuw op. Mensenrechtengroeperingen roepen op tot meer strijd tegen de doodstraf. Talrijke gedetineerde demonstranten en politieke gevangenen in Iran lopen een acuut risico op executie.

Het regime van Teheran heeft opnieuw alle internationale protesten en zijn mensenrechtenverplichtingen genegeerd en heeft de demonstrant Navid Afkari (foto) laten executeren om de bevolking te intimideren en verdere burgerprotesten te voorkomen.
De 27-jarige worstelaar werd op de ochtend van 12 september ter dood veroordeeld in de Adel Abad-gevangenis in de zuidelijke Iraanse stad Shiraz. De advocaat van Navid Afkari was niet van tevoren op de hoogte gebracht van de aanstaande executie, en de familie kreeg geen laatste bezoek aan de ter dood veroordeelde.

Parijs – Berlijn – Hamburg – Londen – Den Haag – Brussel – Helsinki – Kopenhagen – : Iraanse ballingen en mensenrechtenactivisten protesteren tegen de executie van Navid Afkari.

De executie, waarmee het regime in Iran al zijn wreedheid en onmenselijkheid toonde, wekte wereldwijd weerzin en afschuw op. Mensenrechtengroeperingen roepen op tot meer strijd tegen de doodstraf. Talrijke gedetineerde demonstranten en politieke gevangenen in Iran lopen een acuut risico op executie. Ze hebben dringend de inzet en solidariteit van de wereldgemeenschap nodig.

Navid Afkari, een bekende worstelaar in Iran, werd in het najaar van 2018 gearresteerd na massale protesten tegen het regime in Shiraz. Hij werd wreed gemarteld om een valse bekentenis af te leggen. De rechterlijke macht van het regime stelde aanklachten tegen Navid Afkari in, waarvoor er geen bewijs was, en beschuldigde hem op basis van zijn via marteling verkregen bekentenis. Ten tijde van het proces trok hij zijn gedwongen bekentenis in en verstrekte hij medische rapporten om zijn verwondingen door marteling te documenteren. Niettemin werd hij, na een oneerlijk en willekeurig proces, wegens “subversieve activiteiten” en “vorming van een tegen het regime gerichte groep ” ter dood veroordeeld.

Sinds begin september zijn er in Iran en internationaal talloze protesten tegen dit doodvonnis losgebarsten.
Duizenden Iraniërs veroordeelden de executie via de sociale media. Veel gebruikers riepen de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Groot-Brittannië en Italië op om hun ontmoeting met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif, gepland voor volgende week, te annuleren en hem helemaal niet in hun land toe te laten.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kondigde na de executie van Navid Afkaris aan “geschokt” te zijn door het “zeer trieste nieuws”. IOC-president Thomas Bach had eerder per brief een verzoek om gratie gestuurd aan de politieke leiders van Iran. Het is “zeer verontrustend” dat alle protesten van atleten en de inspanningen van internationale organisaties geen succes hebben gehad.
Voor de executie had de Internationale Vereniging van Atleten een beroep gedaan op het IOC, sportverenigingen zoals United World Wrestling of Fifa en sponsors om hun invloed aan te wenden om Navid Afkari van de dood te redden. Een land dat de mensenrechten met voeten treedt “kan geen deel uitmaken van de wereldwijde sportgemeenschap die zich inzet voor de eerbiediging van de menselijke waardigheid”.