13 september 2020 – Acht Nobelprijswinnaars uit de Verenigde Staten en Canada veroordeelden de brute executie van de Iraanse worstelkampioen Navid Afkari door het Iraanse regime.

Gezamenlijke brief van Nobelprijswinnaars aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties

12 september 2020

Zijne excellentie Antonio Guterres
secretaris-generaal van de Verenigde Naties
Verenigde Naties
New York, NY 10017

Mijnheer de secretaris-generaal,
We zijn geschokt om te horen van de gruwelijke executie van de heer Navid Afkari, de beroemde worstelkampioen in Iran. Ondanks een grote wereldwijde campagne heeft het Iraanse regime de 27-jarige Afkari opgehangen en daarmee zijn onmenselijke aard en wanhoop in het licht van dreigende opstanden getoond.
Volgens verklaringen van de heer Afkari zelf en mensenrechtenorganisaties werd hij zwaar gemarteld om een valse bekentenis van moord af te leggen maar werd hij in werkelijkheid alleen maar omdat hij had deelgenomen aan demonstraties tegen de regering in Iran ter dood veroordeeld.
Amnesty International meldde op 2 september 2020 dat, in vervolg op een gruwelijk hardhandig optreden na de protesten, doodvonnissen worden uitgesproken op basis van door marteling verkregen “bekentenissen”, honderden onderworpen werden aan grove oneerlijke processen met ongegronde aanklachten van het bedreigen van de nationale veiligheid en dat wijdverbreid martelingen, waaronder mishandeling, geseling, elektrische schokken, uitgerekte houdingen, schijnexecuties, waterboarding, seksueel geweld, gedwongen toediening van chemische stoffen en ontzegging van medische zorg worden toegepast tegen degenen die gevangen worden gehouden in verband met de landelijke protesten van november 2019.
We zijn ernstig bezorgd dat executies en martelingen van gevangenen in Iran onverminderd doorgaan. Jaren van straffeloosheid en verzoeningspolitiek d.m.v. concessies hebben de heersende theocratie aangemoedigd om zulke gruwelijke misdaden te begaan. Stilte en passiviteit hebben het tegenovergestelde effect.
Wij dringen er bij u en via u de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten op aan om snel en praktisch actie te ondernemen tegen het Iraanse regime vanwege de executie van Navid Afkari en tienduizenden politieke gevangenen.
Via uw kantoor vragen we de vertegenwoordiger van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten om Iraanse gevangenissen te bezoeken, gevangenen te ontmoeten, vooral politieke gevangenen, en stappen te ondernemen om de levens te redden van degenen die onder onmenselijke omstandigheden in Iraanse gevangenissen worden vastgehouden.
Ondertekenaars:

  • Professor Barry Barish, Nobelprijs voor Natuurkunde 2017, VS
  • Professor John Mather, Nobelprijs voor natuurkunde 2006, VS
  • Professor Roger D. Kornberg, Nobelprijs voor scheikunde 2006, VS
  • Professor Richard Roberts, Nobelprijs voor geneeskunde 1993, VS
  • Professor Elias Corey, Nobelprijs voor scheikunde 1990, VS
  • Professor John Polanyi, Nobelprijs voor scheikunde 1986, Canada
  • Professor Jerome Friedman, Nobelprijs voor natuurkunde 1986, VS
  • Professor Dudley Herschbach, Nobelprijs voor scheikunde 1986, VS