De executie van nationale kampioen Navid Afkari dappere worstelaar die naar aanleiding van protesten van 2018 samen met zijn twee broers werd opgepakt, een golf van verbazing en wereldwijde frustratie teweeg gebracht en ook de sportwereld in rep en roer gebracht
Het Internationaal Olympisch Comité beschreef zijn executie als “zeer bitter nieuws” en betuigde zijn condoleances aan de familie en vrienden van Navid Afkari

De International Unie voor Worsteling noemde het nieuws van de executie van Afkari “verwoestend” en veel atleten over de hele wereld betreurden de executie
” Alexander Medvedev, een voormalige Sovjet worstelaar die tien wereld- en Olympische gouden medailles won zei als reactie op het doodvonnis van Navid Afkari: “Niemand in het universum heeft het recht om iemand van het leven te beroven. Het leven moet worden gewaardeerd, het leven is het belangrijkste fenomeen”

Maar hij was niet de eerste Iraanse nationale kampioen, er zijn vele andere kampioenen die sinds de bezetting van Iran door de geestelijken in de jaren tachtig, met name in de zomer van 1988 geëxecuteerd. Helaas hebben de berichten over de executie van deze kampioenen en ook executie van 120.000 mensenrechtenactivisten en 30.000 politieke gevangenen in 1988 de media niet gehaald, vanwege zware repressie in Iran en de verzoeningspolitiek met het middeleeuwse regime van Iran. De berichten daarover werden gecensureerd of genegeerd en in doofpot gestopt. Vele van hen zijn leved begraven en velen in massagraven gestopt
Er zijn veel schokkende bewijsmaterialen beschikbaar over de wijze van verhoren, berechting en executie van deze kampioenen net als het geval is van Navid Afkari, die hartverscheurend zijn voor iedere rechtvaardige mens. De beweging van gerechtigheid van Iraanse mensen kan de misdaden vergeven noch vergeten, doch zijn strijd voor de gerechtigheid voortzetten

Executie van Forouzan Abdi, nationaal kampioene en aanvoerder van het nationale damesvolleybalteam

Iraanse nationale kampioene Forouzan Abdi, eerste van links was aanvoerster van het nationale damesvolleybalteam. Ze werd in 1980 op 23 jarige leeftijd wegens de maatschappelijke activiteiten tegen de religieuze dictator opgepakt en in massaexecuties van 1988 in Evin gevangenis opgehangen.

De naam van Forouzan Abdi is in het rapport van de speciale rapporteur van de VN Mensenrechten Commissie Rinaldo Galindopol (2 november 1989) genoemd

Executie van Habib Khabiri, de aanvoerder van de Iraanse nationale voetbalelftal

In 1981 werden een aantal populaire voetballisten gearresteerd omdat zij deel hadden genomen in vreedzame demonstraties voor rechtvaardigheid, onder wie Habib Khabiri, de aanvoerde van de nationale elftal en Mahshid Razzaghi, speler van de Iraanse Olympische elftal
Habib Khabiri was tussen 1977 tot 1979 de aanvoerder van de Iraanse nationale elftal en speelde als verdediger. Hij heeft 18 keer in de nationale voetbalelftal gespeeld. Hij heeft in 1976 in de finale van de Aziatische spelen de winnende goal gescoord voor de Iraanse Jeugd elftal. Hij werd in 1981 gearresteerd op beschuldiging van het verrichten van onthullende activiteiten tegen het Iraanse regime en het steunen van de belangrijkste oppositiegroep. Hij werd gemarteld en één jaar later geëxecuteerd

Mahshid Razzaghi was in 1977 speler van Iraanse Olympische team. Hij werd in oktober 1979 gearresteerd wegens deelname aan de vreedzame demonstratie en ook verkopen van een weekblad waarin de misdaden van het religieuze regime aan de kaak werden gesteld. Hij was 8 jaar lang in beruchte Evin gevangenis onder martelingen en eindelijk werd bij de massaexecuties van 1988 in de gevangenis van Ghohardasht opgehangen.

Executie van Hoshangh Montazeralzohor, kampioen van de Iraanse nationale team voor worsteling

Hoshangh Montazeralzohor, nationale kampioen worsteling en lid van de Iraanse nationale team in de Olympische spelen in Melborn is een andere martelaar van de executies van 1981. Hij was in categorie 90 kilo landskampioen in Yazd toen hij in zijn huis in Isfahan werd gearresteerd en samen met Ahmad Shaterzadeh, ook kampioen worstelen in Isfahan, werd in september 1981 in de gevangenis van Isfahan geëxecuteerd.
Het bericht van zijn executie en 65 anderen is in een verklaring van het openbaar ministerie in september 1981 gepubliceerd. Maar de lijst van sporters die voor vrijheid en gerechtigheid in de afgelopen 42 jaar in Iran door de religieuze dictator zijn geëxecuteerd is veel langer dan deze namen. Er zijn vele andere sporters die in de gevangenissen zijn geëxecuteerd

Nazanin Azimzadeh(de jongste lid van de Iraanse nationale team voor damesgymnastiek), Alaoddin Etrati Koushali(lid van voetbalclubs Malawan Bandar Anzali en Persepolis), Shahla Sjahdoust(lid van de nationale team tafeltennis van Iraanse vrouwen), Ibrahim Hoshmand(speler voor de jeugdelftal van Rah Ahan club), Ali Shabani, worstelaar van Deyhim club en Mehdi Zaboli gewichtheffer waren meest prominente sporters en kampioenen van Iran die door het mollahs regime zijn geëxecuteerd

Gezegend wezen hun namen. Groeten aan de prachtige zielen die voor vrijheid en gerechtigheid zijn afgeslacht. De beweging voor gerechtigheid verzoekt de bekendmaking van de juiste aantallen martelaars en de plaats van de graven van de massaexecuties in 1988. Het dossier van de massaexecuties moet naar de VN Veiligheidsraad verwezen worden, internationaal tribunaal voor deze grote misdaad moet beginnen en de daders voor de massaexecuties naar de rechter slepen.