Hassan Youseni, een raadsman van de Iraanse worstelkampioen Navid Afkari die vorige week terechtgesteld is, deelde mee dat minstens dertig gedetineerden in diverse gevangenissen in Iran binnen afzienbare tijd terechtgesteld dreigen te worden. ‘Meer dan dertig mensen zijn ter dood veroordeeld,’ tweette Hassan Younesi op maandag. ‘We wachten af wat ze [de autoriteiten van de Islamitische Republiek] gaan doen.’

De tweet van Younesi was een reactie op de critici die informatie hadden gevraagd over ter dood veroordeelde Iraanse gevangenen. Afkari, een Iraanse worstelaar die in augustus 2018 werd gearresteerd bij protesten tegen het Iraanse bewind, werd ter veroordeeld omdat hij in Shiraz een ordebewaker zou hebben gedood.

Afkari was 27 toen hij werd geëxecuteerd. In een uitgelekte audioclip die werd opgenomen in de gevangenis van Adelabad is te horen hoe hij zijn onschuld bepleit, wat wereldwijd leidde tot protesten waarin zijn vrijlating werd geëist. ‘De ordetroepen en rechterlijke macht hebben me door middel van martelingen gedwongen te bekennen dat ik verantwoordelijk ben voor de moord,’ zo zei Afkari in de audioclip.

Terwijl de advocaten van Afkari pogingen deden om de familie van de vermoorde man ertoe over te halen Afkari te vergeven en zo zijn leven te sparen, voerde de Iraanse rechterlijke macht het doodvonnis uit zonder vooraf zijn familieleden en advocaten daarvan in kennis te stellen.

Volgens Babak Paknia, die Younesi hielp bij de verdediging van Afkari, had de beschuldigde op vrijdag 11 september om 23.30 uur voor het laatst contact met zijn familie. Er is niet bekend wat er is gebeurd tussen Afkari’s laatste gesprek met zijn familie en de bekendmaking van de Iraanse autoriteiten een paar uur later dat Afkari zaterdag vroeg in de ochtend was opgehangen.

De terechtstelling van Afkari leidde tot een golf van protesten en woedende berichten op sociale media en internationale reacties van over de hele wereld, hoewel de rechterlijke macht van Iran beweerde dat de wereldwijde druk geen invloed had op hun beslissing. Younesi citeerde in zijn Twitterbericht politieke gevangenen die hadden gezegd dat in gevangenissen in Iran minstens dertig mensen op uitvoering van de doodstraf wachten, maar hij deed geen mededelingen over het hoe en wat van de aanklachten tegen deze gevangenen.

Daarnaast wachten drie gevangenen op de doodstraf die tijdens de opstand in november 2019 tegen het islamitische regime werden opgepakt. Het betreft Amir Hossein Moradi, Mohammad Rajabi en Saeed Tamjidi. Hun executie werd uitgesteld na een golf van virtuele protesten met de hashtag ‘Do not execute’.

Paknia, die ook de drie betogers juridisch bijstaat, deelde op maandag mee dat hij zijn laatste pleitschrift naar het kantoor van president van het hooggerechtshof had gebracht.

Op 1 augustus publiceerde de Human Rights Organization of Iran twee pagina’s van rechtbankdocumenten aangaande nog eens vijf betogers die vastzitten in Isfahan in Midden-Iran. Het doodvonnis van de vijf, maakte de in Oslo gevestigde organisatie bekend, was uitgesproken en uitgevoerd. Volgens het rapport van de organisatie gaat het om Mohammad Bastami, Hadi Kiani, Abbas Mohammadi, Majid Nazari Kondari en Mehdi Salehi Qaleh Shahrokhi, die ter dood waren veroordeeld wegens beschuldigingen als ‘moharebeh’ (oorlogvoering tegen God) en ‘schandelijk gedrag op aarde’.