18 september 2020 – Vijf mensenrechtenexperts en speciale rapporteurs van de Verenigde Naties hebben de executie van Navid Afkari afgelopen zaterdag in Iran met klem veroordeeld. Nationaal kampioen worstelen Navid Afkari werd gearresteerd tijdens een demonstratie van de bevolking, samen met zijn twee broers die werden gemarteld om te bekennen tegen hun broer, de atleet. Navid Afkari werd ter dood veroordeeld op valse beschuldigingen, zonder enig bewijs of juridische bijstand.

De verklaring is ondertekend door:

  • De speciale rapporteur voor de mensenrechtensituatie in de Islamitische Republiek Iran, Javaid Rehman;
  • De speciale Rapporteur voor buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige executies, Agnes Callamard;
  • De speciale rapporteur voor het recht op vrijheid van vreedzame vergadering en vereniging, Clément Nyaletsossi Voule;
  • De speciale rapporteur voor foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, Nils Melzer;
  • De speciale rapporteur voor de bevordering en bescherming van het recht op vrijheid van mening en meningsuiting, Irene Khan.

“Het is zeer verontrustend dat de autoriteiten de doodstraf tegen een atleet hebben gebruikt als waarschuwing voor de bevolking in een klimaat van toenemende sociale onrust”, zeiden de experts in hun verklaring waarin ze protesteerden tegen de moord op Afkari en hun deelneming aan zijn familie betuigden.

“Zo’n flagrante minachting voor het recht op leven door middel van standrechtelijke executies is niet alleen een kwestie van binnenlandse aangelegenheden”, schreven de ondertekenaars. “We roepen de internationale gemeenschap op om krachtig te reageren op deze acties van de Islamitische Republiek Iran.”

De VN-rechtendeskundigen wezen erop dat de executie van Afkari de tweede was in verband met protesten van de afgelopen twee maanden, die, samen met de alarmerende frequentie van doodstrafvonnissen die aan demonstranten werden opgelegd, “zorgen baart over de toekomstige reactie van de autoriteiten op protesten en uitingen van oppositie of een afwijkende mening.”