11 september 2020 – De Organisatie van Iraans-Amerikaanse Gemeenschappen organiseerde op vrijdag 4 september een grote fototentoonstelling in Washington DC over de vier decennia van systematische schendingen van de mensenrechten in Iran, met name de moord op 30.000 Iraanse politieke gevangenen in 1988, de moord op 1500 demonstranten in november 2019 en de moord op politieke opponenten in het buitenland.
Duizenden foto’s en afbeeldingen toonden de wreedheden van Iran en de slachtoffers daarvan. Bij deze tentoonstelling waren enkele familieleden van de slachtoffers en voorstanders van mensenrechten in Iran aanwezig.
Verschillende prominente Amerikaanse politici woonden dit evenement bij. Deze tentoonstelling en de panelleden die er aan meewerkten veroordeelden de voortdurende schendingen van de mensenrechten in Iran, die als gevolg van het stilzwijgen van de internationale gemeenschap over deze misdaden zijn toegenomen en voortduren, en riepen de wereldgemeenschap op om onmiddellijk in te grijpen en het leven te redden van Navid Afkari, een Iraanse kampioen worstelen die ter dood veroordeeld is. Navid werd gearresteerd tijdens de landelijke protesten in Iran in 2018.


“De tentoonstelling van vandaag toont beelden van 120.000 mensen die vanwege hun inzet voor vrijheid in Iran als martelaars zijn gestorven” vertelde Ramesh Sepehrrad, bestuursadviseur van de Organisatie van Iraans-Amerikaanse Gemeenschappen, aan de Washington Examiner. “Deze tentoonstelling weerspiegelt de vastberadenheid van het Iraanse volk om vrijheid te bereiken.” Ze riep de internationale gemeenschap op om maximale druk uit te oefenen op het Iraanse regime, onder meer door zijn mensenrechtensituatie voor te leggen aan de VN-Veiligheidsraad. Centraal in deze tentoonstelling stond de massamoord door het Iraanse regime in 1988. In dat jaar werden duizenden politieke activisten die zich tegen het regime uitspraken in het geheim, zonder proces, en massaal geëxecuteerd. Naast beelden van dit bloedbad werden ook beelden getoond van 1500 slachtoffers van massademonstraties tegen het regime in november 2019.
Hieronder delen van enkele toespraken van panel leden:

Ambassadeur Lincoln Bloomfield:


‘Wij zijn hier om ervoor te zorgen dat de gevangenen worden herdacht. We kunnen 1988 niet meer negeren. Dit was een van de grootste misdaden tegen de menselijkheid. De Verenigde Staten en enkele van hun bondgenoten zijn het niet altijd eens over het beleid ten aanzien van Iran. Maar ze zijn het niet oneens over de schendingen van de mensenrechten in Iran. De mensen die deze politieke gevangenen de dood in hebben gejaagd moeten ter verantwoording worden geroepen. Ik roep mijn regering en andere regeringen op om nu in actie te komen. (…) Ze moeten stoppen met deze buitengerechtelijke executies. Ze hebben de Iraanse worstelaar Navid Afkari ter dood veroordeeld en zijn broers tot tientallen jaren gevangenisstraf wegens deelname aan protesten. Dit zijn dappere mensen, dames en heren. Laten we ze bijstaan.” besloot hij.
Gholam Torshizi


“Ik ben de enige overlevende van vier broers. Drie van mijn broers zijn geëxecuteerd door het regime. Het regime moet ter verantwoording worden geroepen. Mijn jongere broer Behrooz was erg begaafd en getalenteerd. Hij was aanhanger van de MEK toen hij aan de universiteit studeerde. In 1981 verliet hij op een dag het huis en we hebben hem nooit meer gezien. We hebben 17 dagen naar hem gezocht. Ten slotte ontdekten we zijn lot in de krant Keyhan onder de namen van anderen die geëxecuteerd waren.”