1 oktober 2020

Aan professor Javaid Rehman, VN-mensenrechtenrapporteur voor Iran.

SMV spreekt zijn diepe bezorgdheid uit over de gevolgen van dit onmenselijke veiligheidsplan en vraagt u, als rapporteur van de VN-Mensenrechtenraad van de Algemene Vergadering van de VN, om deze gevallen dringend op te nemen in uw rapport over de mensenrechtenschendingen van het Iraanse regime en riep al herhaaldelijk op om de gevangenissen van het regime door internationale delegaties te laten bezoeken.
De levens van politieke gevangenen en mensenrechtenactivisten die gevangen zitten in de gevangenissen van het Iraanse regime zijn in gevaar en de internationale gemeenschap moet tussenbeide komen.

De Iraanse autoriteiten oefenen meer druk uit op politieke gevangenen en vaardigen harde straffen uit om de stem van de oppositie het zwijgen op te leggen.

Behnam Mahjoubi, 33, lid van de Gonabadi Derwisj-minderheid, werd zondag overgebracht naar het Aminabad Psychiatrisch Ziekenhuis, zonder enige informatie over zijn vermeende behandeling en zonder dat zijn familie werd verteld waar hij was. Een geïnformeerde bron zei dat functionarissen van de Evin-gevangenis zijn familieleden hadden verteld dat hij voor behandeling naar het ziekenhuis was gebracht, maar zijn familie ontdekte later dat hij illegaal naar een plaats voor psychiatrische patiënten was gebracht. Ze zeiden dat Mahjoubi in hongerstaking ging nadat hij erachter kwam dat een rechter zijn overplaatsing had bevolen.

Mahjoubi is een van de 300 derwisjen die zijn gearresteerd wegens deelname aan vreedzame protesten in februari 2018 in Teheran. Hij werd vrijgelaten maar in augustus 2019 veroordeelde afdeling 26 van de Revolutionaire Rechtbank van Teheran hem tot twee jaar gevangenisstraf wegens ‘vergadering en samenspannen tegen de nationale veiligheid door met anderen te communiceren en illegale bijeenkomsten te organiseren’. Zoals gewoonlijk een valse beschuldiging om dissidenten te intimideren.

Mahjoubi begon zijn straf uit te zitten in juni 2020, maar de gevangenisautoriteiten weigerden hem de noodzakelijke medicatie te geven die zijn familie voor hem had meegebracht. De gevangenisdokter zei hem in plaats daarvan slaappillen te slikken. Als gevolg hiervan kreeg Mahjoubi zaterdag een beroerte, waardoor hij viel en nu halfzijdig verlamd is. Zijn vrouw, Saleheh Hosseini, schreef in een open brief: “Mijn man werd overgebracht naar het Aminabad Ziekenhuis terwijl hij verlamd raakte doordat hij gestopt was met zijn medicatie. Waarom? Waarom hebben jullie hem zijn medicijn niet gegeven? We maakten zijn medicijnen elke maand zelf klaar en het was jullie plicht om aan hem te geven.” Iraans regime gebruikt routinematig het weigeren van medische behandeling om druk uit te oefenen op gewetensgevangenen, wat een directe schending is van de internationale wetgeving.

Volgens een ander bericht werd Mostafa Hashemizadeh, student aan de Universiteit van Teheran, vrijdag voor de rechtbank van Evin gedagvaard om zijn gevangenisstraf van zes jaar, wegens protesteren tegen het opzettelijk neerhalen van een Oekraïens vliegtuig door het regime in januari, uit te zitten. De student civiele techniek werd veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf wegens “vergadering en samenspanning om de nationale veiligheid te verstoren” en een extra jaar gevangenisstraf wegens “verstoring van de openbare orde”. Hij is ook veroordeeld tot drie maanden dwangarbeid, 74 zweepslagen en een verbod van twee jaar om de slaapzaal van de universiteit te betreden.