Narghes Mohammadi vicevoorzitter en woordvoerder van de associatie voor verdedigers van mensenrechten is van Zanjan gevangenis vrijgelaten.
Narghaes Mohammadi is mensenrechten activist, journalist, vicevoorzitter en woordvoerder van de associatie van verdedigers van mensenrechten en het hoofd van de uitvoerend delegatie van de Iraanse Raad voor Vrede. Ze is de winnaar van de Internationale prijs van de stichting Alexander Langer in 2009.

Narghes Mohammadi:
We zijn een vredelievend volk en trouw aan doelen voor rechtvaardigheid en vrijheid. Der loop van onze trotse geschiedenis, van constitutionele revolutie tot heden, generatie na generatie en van adem tot adem voor vrijheid en rechtvaardigheid gestreden en we zullen niet opgeven. In de afgelopen 40 jaar hebben we op zeer burgerlijke en vreedzame wijze voor onafhankelijkheid, vrijheid en republiek gestreden, maar tirannie is gerezen….het is waardig om met burgerlijke wijze van protest in opstaand te komen.

De echtgenoot van deze mensenrechten activiste heeft met het publiceren van dit bericht aangekondigd dat zijn vrouw om 03:00 uur in donderdag 8 oktober van de gevangenis in Zanjan vrij is gelaten. De man van Narghes Mohammadi hoopte dat alle mensenrechten activisten in Iran vrij worden gelaten.
Narghes Mohammadi is op aanklacht van de inlichtingendienst gearresteerd en sindsdien was zij vastgezeten in Evin en Zanjan gevangenissen. Zij leed in de gevangenis onder verschillende ziektes en slechte lichamelijke conditie maar kreeg nooit verloof en ook geen specialistische medische zorg.
Mahmoud Behzadi Rad, haar advocaat had eerder verklaard dat zijn cliënte volgens de specialist met spoed geopereerd moest worden.

Narghes Mohammadi werd in 2016 door het Hof van beroep, afdeling 36 van de provincie Teheran tot 16 jaar onvoorwaardelijke celstraf veroordeeld. Ze was eerst door de afdeling 15 van revolutionaire rechtbank met voorzitterschap van Abolghasem Salawati voor “bijeenkomen en samenspanning met het doel tegen de veiligheid van het land op te treden” tot 5 jaar en voor “propaganda activiteiten tegen het regime” tot één jaar en voor “stichten en runnen van illegale groepje Legham” tot 10 jaar cel veroordeeld.
Zij werd in maart 2019 en terwijl zij vast zat ook nog door gerechtelijke autoriteiten en veiligheidsorganen geconfronteerd met nieuwe ten laste leggingen, o.a. “publicatie van politieke verklaringen, organiseren van cursussen en proteststaking in de vrouwen afdeling binnen de Evin gevangenis” en “valse aantijging over marteling en mishandeling door het hoofd van de Evin gevangenis Gholamreza Ziaie” en “ordeverstoring in de gevangenis door zingen van liederen met harde stem”.

Narghes werd ook in strijd met het regelement van gescheiden delicten binnen de gevangenis vastgehouden in een ruimte met gevaarlijke criminelen. Dit leidde tot bedreigingen en fysiek geweld tegen haar. Zij is medio juli 2020 besmet met coronavirus in Zanjan gevangenis.

De internationale campagne voor vrijlating van deze mensenrechten activiste feliciteert haar vrijlating aan alle vrienden van mensenrechten in Iran en eist de vrijlating van alle mensenrechten activisten die in Iran vastzitten.