Nieuwste berichten – Mensenrechtenverbond voor Migranten in Duitsland
14 oktober 2020 – RSF wijst erop dat zich onder de in Iran ter dood veroordeelde politieke gevangenen journalisten bevinden, en roept op tot een internationale campagne tegen de doodstraf in Iran. De organisatie Reporters zonder grenzen (RSF), die zich wereldwijd inzet voor vrijheid van informatie, heeft naar aanleiding van de Werelddag tegen de doodstraf een stop op de executies in Iran geëist.

RSF wijst er in een verklaring op, dat zich onder de in Iran ter dood veroordeelde politieke gevangenen journalisten bevinden, en roept op tot een internationale campagne tegen de doodstraf in Iran. Minstens 30 politieke gevangenen zullen binnenkort de doodstraf krijgen. In de laatste decennia zouden er nergens zo veel journalisten geëxecuteerd zijn geweest als in Iran.

Het regime in Teheran heeft sinds 1979 duizenden mannen en vrouwen ter dood gebracht, onder wie talrijke journalisten, die allemaal in een oneerlijke rechtszitting ter dood veroordeeld werden, aldus de algemeen Secretaris van de RSF, Christophe Deloire. De ophangingen als vorm van doodstraf tegen politieke gevangenen, en dus journalisten, is “het meest extreme middel om de vrijheid van spreken te onderdrukken”. Het zou de hoogste tijd zijn dat deze uit een ander tijdperk stammende afschuwelijke straf in Iran wordt afgeschaft.