8 oktober 2020 – De agenten van de Staatsveiligheidsmacht hebben de afgelopen weken mensen door de straten van Iran laten marcheren, hen vernederd en psychologisch gemarteld in het openbaar. De Iraanse staatsmedia hebben video’s en rapporten gepubliceerd over het publiek paraderen en vernederen van lokale inwoners die werden beschuldigd van “openbaar misdadig gedrag”.

De mannen worden getoond in politiewagens, terwijl gemaskerde veiligheidstroepen hen slaan en mishandelen, opdat ze in het openbaar ‘berouw’ moeten tonen.
In sommige video’s is te zien dat de gedetineerden worden gedwongen om vulgaire woorden te gebruiken die tegen zichzelf zijn gericht om zich zo te “verontschuldigen” voor hun daden.

Deze onmenselijke behandeling gericht op het terroriseren van de bevolking is in strijd met het internationaal recht en alle principes van mensenrechten.
Dergelijke criminele maatregelen hebben Iraanse burgers verontwaardigd. Gebruikers van sociale media uitten hun afschuw over deze vernederende behandelingen.
Veiligheidstroepen arresteren deze jonge mannen onder het voorwendsel dat ze hier te maken hebben met “misdadigers en hooligans”. Deze jonge mannen staan geen enkele vorm van proces door voordat ze door de stad worden geparadeerd, en voor het oog van het publiek worden mishandeld en vernederd door gemaskerde agenten.

De vernederende “optochten” volgen de repressieve plannen van het regime om IRGC-hit squadrons in alle straten en buurten te stationeren.
Hossein Rahimi, de politiechef van Teheran, verklaarde op 17 september 2020 dat ze hard zullen omgaan met arrestanten, die hij omschreef als “misdadigers en hooligans”. Hij herhaalde: “We zullen hun nek breken en op de meest hardnekkige manier volgens de wet met hen omgaan.”

Op 5 oktober 2020 kondigde Hossein Ashtari, commandant van de Staatsveiligheidsmacht (SSF), aan: “De Staatsveiligheidsmacht zal resoluut optreden tegen iedereen die de openbare orde en veiligheid verstoort. Dit is een soort aanbidding.”
Op dezelfde dag zei de beruchte chef van de rechterlijke macht, Ebrahim Raisi, tegen de Hoge Raad van de rechterlijke macht: “Pak schurken, dieven en rovers vastberaden aan. Aanklagers moeten samenwerken zoals in het verleden. Er mag geen wettelijke clementie zijn jegens schurken.”

Op deze manier hebben de hoogste functionarissen van de rechterlijke macht en de Staatsveiligheidsmacht officieel de foltering van gedetineerden goedgekeurd door middel van vernedering, wreedheid, beledigingen en gewelddadige behandeling, op straat en voor het publiek.

Op 17 september 2020 paradeerden SSF-agenten met verschillende gedetineerden in het district Teheranpars van de hoofdstad Teheran.
De Vereniging van de Jonge Journalisten noemde dit “het plan van de politie om boeven en hooligans aan te pakken”. De YJC schreef dat “een aantal van de verdachte gedetineerden in deze districten werd geparadeerd”.