26 oktober 2020 – Mehrdad Sepehri, 28, werd op 18 oktober in Mashhad gemarteld en vermoord door de Staatsveiligheidsdienst (SSF) van het Iraanse regime.

Iran, 26 oktober 2020 – Te midden van toegenomen repressieve maatregelen door het Iraanse regime, martelde en vermoordde de Staatsveiligheidsdienst (SSF) een 28-jarige man genaamd Mehrdad Sepehri in de stad Mashhad met tasers en pepperspray. De beelden die op sociale media werden vrijgegeven toonden aan dat de criminele SSF op 18 oktober Mehrdad sloeg en martelde met elektrische schokken en pepperspray terwijl zijn handen aan een bar waren vastgebonden. Mehrdad verloor het bewustzijn onder het pak slaag en stierf later in hechtenis van de veiligheidstroepen. In de video zijn sporen van mishandeling en marteling duidelijk te zien op zijn lichaam. De gruwelijke misdaad veroorzaakte publieke verontwaardiging over de repressieve maatregelen van het regime. Vervolgens beweerde de rechterlijke macht van het regime het incident te onderzoeken.

Op donderdag 22 oktober en zondag 25 oktober werden in Esfarayen en Masjed Soleiman twee jongemannen gemarteld en vermoord.

Dit maakt deel uit van een groeiende trend van toenemend geweld door veiligheidstroepen om het publiek te intimideren. Op donderdag 22 oktober schoten SSF-agenten in Esfarayen een jongeman neer. Nadat ze hem gevangen hadden genomen sloegen de agenten hem dood.

In een ander geval in het dorp Davazdah Emam, Masjed Soleiman, doodden Basij-troepen op zondag 25 oktober een jongeman terwijl ze probeerden zijn vee te stelen.

De taferelen van marteling en brute moord op deze jonge man in het openbaar hebben een litteken achtergelaten op het geweten en de gevoelens van het Iraanse volk. Dit is de afgelopen 40 jaar het routineuze en dagelijkse gedrag van de IRGC, de paramilitaire Basijis, de veiligheids- en inlichtingendiensten tegen de bevolking van Iran en de kinderen van dit land geweest, waarvan sommige nu pas worden onthuld. De recente losgeslagen wreedheden, van Mahshahr en Abadan tot Mashhad en Teheran, tonen aan dat het klerikale regime zijn heerschappij alleen maar heeft kunnen voortzetten door middel van onderdrukking, marteling en executie. Deze misdaden zijn gaande in ons bezette thuisland.

De internationale gemeenschap moet de marteling en moord op de weerloze jongeman Mehrdad Sepehri veroordelen. Omgaan met en kalmeren van een regime dat een schande is voor de hedendaagse mensheid is een belediging van de mensenrechten en universele democratische principes.