Reza Olia, de bekende beeldhouwer, maakte een standbeeld van de Iraanse nationale held Navid Afkari. “Ik bied het standbeeld van de nationale held Navid Afkari aan de bevolking van Iran aan”, zei hij.
De meest opvallende kunstwerken van deze gewaardeerde Iraanse kunstenaar zijn het maken van beelden van martelaren. Bovendien was hij de eerste die een standbeeld maakte van Neda Agha Soltan, het symbool van de martelaren van de opstand in 2009 in Iran. Evenzo maakte hij voor het Iraanse volk een standbeeld van Reyhaneh Jabbari, een onschuldige vrouw die door het regime werd geëxecuteerd. Daar bovenop is zijn nieuwste werk nu een standbeeld van de nationale held Navid Afkari.

De publicatie van de foto van dit standbeeld op internet, vooral op sociale media, trok de aandacht van veel Iraanse gebruikers. De executie van Navid Afkari, de held van Shiraz ‘volk, is een van de meest gevoelige politieke executies van de afgelopen decennia in Iran geweest. Zijn executie stuitte op een sterke golf van wereldwijde en Iraanse reacties. Hij werd op 12 september 2020 ten onrechte geëxecuteerd, zonder enige juridische procedure.

Veel Iraanse gebruikers noemden de executie van Navid een overhaaste criminele moord door het regime van de mullahs. Om deze reden is de presentatie van het standbeeld van deze grote martelaar van het Iraanse volk zeer welkom.