Nieuwe documentatie van Amnesty International onthult details over de opzettelijke moord op vreedzame demonstranten tijdens landelijke massademonstraties in Iran in november 2019.
Ter gelegenheid van de verjaardag van de bloedige onderdrukking van de protesten in november in Iran in 2019, gebruikt Amnesty International een nieuwe microsite om de omvang van het bloedbad te documenteren dat troepen van het regime in Teheran hebben toegebracht aan vreedzame demonstranten. De documentatie laat ook zien hoe het regime de misdaden voor de wereld probeerde te verbergen door het internet af te sluiten.

De microsite iran-shutdown.amnesty.org heeft meer dan 100 geverifieerde video’s van 31 Iraanse steden. Deze onthullen het herhaaldelijk gebruik van vuurwapens, waterkanonnen en traangas door troepen van het regime tegen ongewapende demonstranten en voorbijgangers.
“De regering dacht dat het mensen het zwijgen op kon leggen door het land af te sluiten van internet. Maar het Iraanse volk was vastbesloten de wereld de waarheid te vertellen. De nieuwe website is ontworpen om de moed te eren van degenen die de geweldsscènes met hun camera’s vastlegden en onthulden wat de autoriteiten probeerden te verbergen”, zegt Diana Eltahawy, plaatsvervangend regionaal directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty International.
De meeste slachtoffers van de massamoorden in november 2019, waaronder vrouwen en kinderen, stierven door een schot in het hoofd of bovenlichaam, wat wijst op een opzettelijke moord. 16 november 2019 was de dodelijkste dag met minstens 100 doden. Gezien de toenemende protesten werd het internet die dag op bevel van het regime geblokkeerd. Volgens Amnesty International was Iran op de avond van die dag digitaal afgesneden van de wereld. De internettoegang is pas op 27 november volledig hersteld. Maar het regime reageerde ook op latere protesten met het afsluiten van het internet.

Toegang tot internet is volgens Amnesty International een onmisbaar middel om de mensenrechten te beschermen. De VN-Mensenrechtenraad heeft ook verklaard dat “landen internetverbindingen in verband met vreedzame bijeenkomsten niet mogen blokkeren of verhinderen.”
Het persbericht van Amnesty vervolgt: “Tot op heden is niemand gestraft voor de misdaden en schendingen van de mensenrechten jegens de demonstranten. Amnesty International roept daarom de VN-Mensenrechtenraad op om een mandaat te geven om de onwettige moorden te onderzoeken, zodat de verantwoordelijken ter verantwoording kunnen worden geroepen. De Iraanse autoriteiten moeten onafhankelijke en onpartijdige onderzoeken starten als eerste stap tegen straffeloosheid.