SMV betuigt zijn diepste medeleven met de familie van dr.Maleki, roept op tot voortzetting van zijn strijd tegen de onmenselijke doodstraf en voor het respecteren van de mensenrechten Mohammad Maleki, prominente mensenrechtenactivist, overleden op 87-jarige leeftijd

2 december 2020: Mohammad Maleki, een vooraanstaand mensenrechtenactivist, de eerste president van de Universiteit van Teheran na de revolutie van 1979, is overleden op 87-jarige leeftijd. SMV betuigt zijn condoleances aan zijn familie en aan de bevolking van Iran.
Dr. Mohammad Maleki stierf op de ochtend van dinsdag 1 december, nadat hij tientallen jaren van zijn leven had gestreden voor burgerrechten en mensenrechten, en hij werd beschouwd als een van de meest vooraanstaande en leidende mensenrechtenverdedigers en doodstraf-abolitionisten in Iran.
Na de revolutie van 1979 werd hij gekozen als de eerste president van de Universiteit van Teheran. Op zijn aandringen was zijn ambtstermijn de enige keer in de geschiedenis van de universiteit na de revolutie dat deze werd bestuurd door een raad van professoren, studenten en administratief personeel.

Nadat hij protesteerde tegen de sluiting van universiteiten als onderdeel van de “culturele revolutie”, werd dr. Maleki op 3 juli 1981 gearresteerd zonder arrestatiebevel of überhaupt op de hoogte te zijn gebracht van de beschuldigingen, en aanvankelijk ter dood veroordeeld en later tot tien jaar gevangenisstraf. Hij werd vrijgelaten na vijf jaar in de barre en wrede omstandigheden van gevangenissen in de jaren tachtig te hebben gezeten. Hij werd in de afgelopen jaren nog minstens twee keer gearresteerd en gevangengezet, in 2000 en 2009.

De prominente mensenrechtenactivist kreeg ook een verbod om het land te verlaten tussen 1986 en 2006, waardoor hij niet in staat was om overzeese onderzoeksseminars en conferenties in zijn academische veld bij te wonen. Hij mocht het land niet meer verlaten nadat hij in 2011 een open brief had geschreven aan de toenmalige speciale VN-rapporteur voor mensenrechten in Iran, Ahmad Shaheed.