14 december 2020 – Op 12 december werd de journalist Ruhollah Zam (foto), die kritiek had op het regime, geëxecuteerd in Iran. Het regime in Teheran blijft doodvonnissen en executies gebruiken om angst en terreur te verspreiden en kritische stemmen het zwijgen op te leggen.
De regime-criticus en blogger Ruhollah Zam, aan wie Frankrijk asiel had verleend, werd in oktober 2019 onder onverklaarbare omstandigheden naar het buitenland ontvoerd. Een paar dagen later werd hij als gevangene op de Iraanse staatstelevisie getoond. In juni 2020 werd hij ter dood veroordeeld door een rechtbank van het regime. Begin december werd de doodstraf bekrachtigd door het Hooggerechtshof.

Frankrijk en Duitsland veroordelen de “barbaarse” executie van de Iraanse journalist Zam

13 december 2020 – De executie werd internationaal sterk veroordeeld. In een persbericht van het Bondsministerie van Buitenlandse Zaken van 12 december staat onder meer:
“De Bondsregering is geschokt door de executie van blogger Ruhollah Zam, die vandaag in Iran werd uitgevoerd. Onze condoleances gaan uit naar familie en vrienden. We zijn geschokt door de omstandigheden waaronder de veroordeling plaatsvond, vooral de eerdere ontvoering vanuit het buitenland.”
Frankrijk: “Ernstige aanval op vrijheid van meningsuiting en pers”
Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken uitte ook zijn verontwaardiging en veroordeelde de executie met de grootst mogelijke vastberadenheid als een “ernstige aanval op de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid”. Het is een “barbaarse en onaanvaardbare daad”.

De EU en de VN veroordelen de executie in Iran ten strengste
De executie van Ruhollah Zam veroorzaakte ook verontwaardiging in de EU. De Europese Unie veroordeelt de uitvoering van de doodstraf “op de sterkst mogelijke manier”, zei een woordvoerster van Josep Borrell, hoofd buitenlands beleid van de EU. De doodstraf moet onder alle omstandigheden worden afgewezen. Daarnaast moet de Iraanse regering ervoor zorgen dat beklaagden een eerlijk proces krijgen.
GENÈVE (14 december 2020) – Mensenrechtenexperts van de VN veroordeelden de executie van Ruhollah Zam, een Iraanse dissident en oprichter van AmadNews, en noemden zijn veroordeling en executie ‘gewetenloos’ en een ernstige schending van de verplichtingen van Iran onder internationaal recht.

En verder
Het Comité ter Bescherming van Journalisten veroordeelde in de sterkst mogelijke bewoordingen de executie van de Iraanse journalist Ruhollah Zam, redacteur van het AmadNews Telegram-kanaal. Volgens The Associated Press en Reuters, beide onder verwijzing naar nieuwsbronnen van de regering, hebben de Iraanse autoriteiten Zam vandaag door ophanging geëxecuteerd.

Mensenrechtenactivisten hebben de VN en regeringen over de hele wereld opnieuw opgeroepen om nadrukkelijk actie te ondernemen tegen de wrede onderdrukking in Iran. De betrekkingen met het regime van Teheran moeten afhankelijk worden gemaakt van de eerbiediging van de mensenrechten en het stopzetten van executies. Als het gaat om mensenrechtenkwesties moet de internationale druk op de machthebbers in Iran toenemen.