Het door het regime van Teheran opgelegde importverbod op coronavaccins uit de VS en Groot-Brittannië is scherp bekritiseerd door mensenrechtenactivisten in Iran en de rest van de wereld. Het regime, zei Amnesty International, moet ophouden schaamteloos zijn internationale mensenrechtenverplichtingen te negeren door het Iraanse volk opzettelijk het recht op bescherming tegen het coronavirus te ontzeggen.

Iran is het land in het Midden-Oosten dat het hardst is getroffen door de coronapandemie.
Mensenrechtenactivisten protesteren tegen het verbod dat door het regime van Teheran is opgelegd op Amerikaanse en Britse coronavaccins in Iran. Op 8 januari kondigde de opperste leider van het regime Khamenei het verbod op de Iraanse staatstelevisie aan. De Rode Halve Maan annuleerde onmiddellijk bestellingen voor 150.000 vaccindoses van Biontech en Pfizer. Het importverbod veroorzaakt aanhoudende verontwaardiging op Perzisch sprekende sociale netwerken.
Amnesty International zei dat het verbod een indicatie was van de decennia van negeren van de mensenrechten door het Iraanse regime, waaronder het recht op leven en gezondheid. Iedereen heeft recht op bescherming tegen COVID-19, en vaccins die zijn getest op veiligheid en effectiviteit zouden daarbij een sleutelrol spelen.

Volgens Amnesty International speelt de leider van het regime met de levens van miljoenen mensen door prioriteit te geven aan politiek boven de gezondheid van de bevolking. Het regime moet ophouden schaamteloos zijn internationale mensenrechtenverplichtingen te negeren door het Iraanse volk opzettelijk het recht op bescherming tegen het coronavirus te ontzeggen.
Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei ook dat het tijd was om politieke opvattingen in de koelkast te zetten en ervoor te zorgen dat vaccins terechtkomen bij de mensen die ze nodig hebben.

Iran is het land in het Midden-Oosten dat het hardst is getroffen door de coronapandemie. Betrouwbare studies door doktoren en mensenrechtenactivisten tonen aan dat het regime van Teheran het publiek opzettelijk heeft misleid sinds het begin van de pandemie en het werkelijke aantal geïnfecteerden en doden heeft verzwegen. Onderzoek toont aan dat driemaal zoveel mensen stierven aan COVID-19 in Iran als gerapporteerd in de statistieken van het regime. Terwijl de machthebbers de catastrofale situatie blijven bagatelliseren, loopt de pandemie in Iran uit de hand.
De overvolle gevangenissen in Iran zijn besmettingsbronnen geworden. De gevangenen worden onder onmenselijke sanitaire en humanitaire omstandigheden zonder bescherming blootgesteld aan het coronavirus en dus extra gestraft. De pandemie wordt gebruikt als onderdrukkingsinstrument. Talloze gevangenen hebben COVID-19 gecontracteerd. Hen wordt de nodige medische zorg geweigerd.