SMV dringt er bij de Verenigde Naties en hun aangesloten organen en andere mensenrechtenorganisaties, de Verenigde Staten en de Europese Unie en haar lidstaten, het Europees Parlement en de Orde van Advocaten over de hele wereld op aan om onmiddellijk actie te ondernemen om het geestelijke regime te dwingen Saeid Sangar na 20 jaar gevangenisstraf vrij te laten.
Saeid Sangar, 47, uit Piranshahr, een van de langst vastgehouden politieke activisten van Iran, werd opnieuw veroordeeld tot 11 maanden gevangenisstraf in Urmia nadat hij al meer dan 20 jaar gevangenisstraf had uitgezeten.
Sanger, opgesloten sinds zijn arrestatie in augustus 2000, werd tot 2003 verhoord en gemarteld in eenzame opsluiting in de Evin Gevangenis en veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van “oorlog voeren tegen God” en “contacten met verzet”.

Tegen het einde van zijn ambtstermijn voegde de rechterlijke macht van het regime nog eens twee jaar toe aan zijn straf zonder enige rechtvaardiging en in strijd met de middeleeuwse wetten. Nu, na 20 jaar gevangenisstraf, heeft de rechterlijke macht van het regime nog eens 11 maanden toegevoegd aan Saeid’s gevangenisstraf, die nog geen enkele dag tijdelijk is vrijgelaten.

De harde behandeling van Sangar door het regime is een vergelding voor zijn standvastigheid en weigering om zich te bekeren en deel te nemen aan interviews om het Iraanse verzet en zijn leiderschap te demoniseren. Om zijn verzet te breken, hebben de gevangenisautoriteiten hem onderworpen aan psychologische martelingen door 13 schijnexecuties uit te voeren. Ambtenaren in de centrale gevangenis van Urmia blijven hem onder druk zetten om zijn politieke opvattingen te herroepen.