30-01-2021 – SMV heeft keer op keer internationale instanties opgeroepen om een delegatie naar Iran te sturen om gevangenissen te inspecteren en de veiligheid van gevangenen te waarborgen, met name gewetensgevangenen.

Dit is de recentste van een reeks wijdverbreide executies door het Iraanse regime in de afgelopen weken. Volgens rapporten van binnenuit Iran heeft het regime alleen al in de afgelopen weken tientallen executies uitgevoerd in verschillende steden.

Het genocidale regime van Iran heeft zaterdagochtend de Baluchi politieke gevangene Javid Dehghan Khald, 31, geëxecuteerd in de centrale gevangenis van Zahedan. De gevangenisautoriteiten hadden Dehghan Khald donderdag in quarantaine geplaatst ter voorbereiding op de executie. Zijn familie heeft hem vrijdag voor het laatst gezien.
De brute executie komt ondanks wijdverbreide internationale oproepen om de straf stop te zetten.
Javid Dehghan Khald werd in 2015 gearresteerd en in 2017 ter dood veroordeeld door de Revolutionaire Rechtbank van het regime wegens moharebeh (vijandschap tegen God), een aanklacht die het regime gebruikt voor iedereen die zich verzet tegen de tirannieke heerschappij van de mullahs.

“Na zijn arrestatie werd Javid lange tijd in eenzame opsluiting vastgehouden en werd hij zwaar gemarteld om gedwongen bekentenis af te dwingen, waaronder het vastgrijpen met kabels en het uittrekken van zijn vingernagels,” “Javid Dehghan’s zaak zou onder controle staan van de IRGC en de rechtbank van de mullahs hebben het verzoek van zijn advocaat om hoger beroep afgewezen op advies van de IRGC die heeft opgeroepen tot zijn spoedige executie.”

Na de arrestatie van Dehghan hielden de autoriteiten van het regime hem in eenzame opsluiting en martelden hem op brute wijze om hem te dwingen zijn beschuldigingen te bekennen. Volgens berichten werd hij gegeseld, geslagen en zijn nagels uitgetrokken.
“De Iraanse autoriteiten moeten de executie van Javid Dehghan, een lid van de achtergestelde etnische Baluchi-minderheid in Iran, onmiddellijk stopzetten”, zei Amnesty in een verklaring van donderdag waarin een schokkende catalogus van schendingen van het eerlijke proces tijdens de onderzoeks-, proces- en beroepsfase van Dehghan’s zaak naar voren kwam.

Het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties had ook opgeroepen tot stopzetting van de straf en veroordeelde de golf van executies van het regime sinds december.
“We veroordelen met klem de reeks executies – tenminste 28 – sinds half december, met in begrip van mensen uit minderheidsgroepen.”