8 februari 2021 – Verschillende VN-experts maken zich zorgen over de toename van executies van leden van de Beloetsji-minderheid in Iran. Sinds half december 2020 zijn tenminste 21 mensen uit deze minderheid geëxecuteerd.
In een verklaring van 4 februari veroordeelden verschillende mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties de volgende executie van een politieke gevangene in Iran. Het regime in Teheran negeerde de eisen van de VN en liet de 31-jarige Javid Dehghan op 30 januari executeren in de centrale gevangenis van de stad Zahedan in de zuidoostelijke Iraanse provincie Sistan- Beloetsjistan. Dehghan behoorde tot de etnische minderheid van de Beloetsji. De experts wezen erop dat verdere executies van gevangenen die tot de Beloetsji -minderheid behoren te vrezen is.

De VN-experts, allen gerenommeerde wetenschappers op het gebied van mensenrechten en internationaal recht, zijn onder meer (op de foto van links naar rechts):

  • Javaid Rehman (Pakistan), Speciale Rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Iran
  • Agnes Callamard (Frankrijk), Speciale Rapporteur voor buitengerechtelijke, burgerlijke of willekeurige executies
  • Nils Melzer (Zwitserland), Speciale Rapporteur voor foltering

Volgens de mensenrechtenactivisten is het recht van Javid Dehgan op een eerlijk proces ernstig geschonden. Hij werd lange tijd zonder contact met de buitenwereld vastgehouden en gemarteld om een bekentenis af te leggen. De uitvoering van het doodvonnis was een willekeurige executie in strijd met het internationaal recht.

De VN-experts uitten hun bezorgdheid over de toename van het aantal executies van leden van de Beloetsji -minderheid in Iran. Sinds half december 2020 zijn ten minste 21 mensen uit deze minderheid geëxecuteerd in de gevangenissen van de steden Zahedan, Mashhad en Isfahan. Alleen al in de gevangenis van Zahedan staan nog 124 gevangenen op het punt terechtgesteld te worden. De executies, zeggen de experts, moeten worden stopgezet en de doodvonnissen moeten worden vernietigd.

De Beloetsji -minderheid leeft voornamelijk in de zuidoostelijke Iraanse provincie Sistan- Beloetsjistan, die wordt beschouwd als het arme huis van het land. De Beloetsji worden gediscrimineerd en onderdrukt door het regime van Teheran vanwege hun etniciteit en soennitische overtuigingen. Mensen die opkomen voor de rechten van deze bevolkingsgroep worden onder flauwe voorwendsels gevangengezet en veroordeeld tot zware straffen.